News Flash:

Afaceri ilegale cu nisip și balast pe terenul USAMV din Bonțida

17 Februarie 2020
2176 Vizualizari | 0 Comentarii
bontida2

Terenul care aparține Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca este utilizat de câțiva ani de către firma TRF SORT SRL care sub pretextul proiectului de amenajare a lacului piscicol din comuna Bonțida, exploatează nisip și pietriș pe care îl vinde mai departe. Firma administrată legal de către Lavric Mihaela Cristina dar care potrivit surselor este condusă de către Stelian Trifan, transportă zilnic zeci de mașini de nisip și pietriș cu o încărcare peste limita permisă de pe terenul public. 

Reporterul Gazeta de Cluj a fost contactat de către o sursă apropriată firmei pentru a  sesiza neregulile care au loc zilnic pe acel teren public. Terenul de peste un hectar din localitatea Bonțida care se află în proprietatea USAMV este gestionat de câțiva ani de firma TRF SORT. Aceasta care potrivit surselor este condusă din umbră de către Stelian Trifan, exploatează nisip și pietriș zilnic pe care îl transportă mai departe în localitățile învecinate fără a avea dreptul acesta sau a plăti vreo redevență, potrivit legii. 

Terenul care se află în proprietatea publică și administrarea USAMV a fost concesionat cu câțiva ani în urmă firmei MODERN FARM SRL care îi aparține familiei Buzoianu. Contractul de asociere în participațiune dintre USAMV Cluj-Napoca și SC Modern Farm SRL avea ca și scop ”realizarea de către asociat a unor investiții pe imobilele Universității exploatarea în interesul în interesul comun al acestor investiții și oferirea unei baze materiale pentru activitatea de cercetare și practica studenților universității pe diverse domenii”. În continuare familia Buzoianu care a primit terenul „nostru” – având în vedere că se află în proprietatea statului Român – l-a cedat firmei TRF SORT al cărei obiect de activitate este extracția pietrișului și nisipului.  

Potrivit documentelor oficiale de la Agenția pentru Protecția Mediului, în anul 2014 firma TRF SORT a primit un proiect de autorizație pentru cinci ani, care presupunea realizarea lucrărilor de închidere și reconstrucţie cu scopul de a reface și a reda funcţionalitatea mediului afectat în urma exploatarii agregatelor minerale şi totodată realizarea unui lac piscicol. Autorizația a fost oferită pentru o perioadă de 5 ani, timp în care nu a fost construit niciun lac iar terenul este mai denaturat decât la începutul acestui proiect. TRF SORT în loc să acționeze în vederea refacerii terenului și a funcționalității mediului, a exploatat zilnic terenul într-o manieră ilegală, fără a plăti redevențele. 

Interesant este faptul că MODERN FARM SRL în momentul în care a închiriat acel teren către TRF SORT, „nu știa” că obiectul de activitate al acesteia, nu coincide cu scopul USAMV și cu proiectul de autorizație al Agenției pentru Protecția Mediului. Prin urmare, potrivit surselor terenul de la USAMV a fost închiriat pentru a face evaziune fiscală. În fiecare zi din Bonțida pleacă zeci de mașini încărcate cu balast și nisip, peste limita legală permisă și care pleacă către localități învecinate. Statul Român este furat prin intermediul acestor terenuri deoarece acțiunile intreprinse de firma care lucrează zilnic terenul reprezintă o evaziune fiscală deoarece marfa aceea este introdusă pe piață oferindu-i-se o notă de legitimitate, când ea în schimb este o marfă ilegală deoarece nu există niciun drept de a exploata sortri pe acel teren. Mai mult decât atât, firma TRF SORT lucrează și în momentul de față terenul în cauză, cu toate că autorizația a fost valabilă până anul trecut, fără ca nimeni să intervină sau să-i dea afară. Ei lucrează și acum fără autorizație de balastieră, acșionând ilegal. 

Lipsesc multe informații oficiale

Reporterul Gazeta de Cluj a încercat să ia legătura cu toate părțile implicate în această „poveste”. Din păcate majoritatea dintre oficialități nu au putut fi contactate telefonic sau au răspuns sub pretextul „Nu pot vorbi, vă sun eu”. În promul rând am contactat-o pe directoarea firmei TRF SORT, Lavric Mihaela Cristina care ne-a confirmat faptul că domnul Stelian Trifan este cel care se ocupă de administrarea acesteia. Când am cerut un contact al domnului Stelian Tirfan, pentru a-i lua un punct de vedere, referitor la „acuzațiile” surselor, ni i s-a spus că o să fie contactat personal de către dânsul, lucru care nu s-a întâmplat. Am încercat ulterior de nenumărate ori să luăm legătura cu administrația firmei, dar aceasta nu a mai răspuns. Totodată am încercat să luăm legătura cu conducerea USAMV, fără succes din păcate. 

Călin Buzoianu, directorul MODERN FARM SRL, dă declarații contradictorii 

Călin Buzoianu a fost contactat pentru a explica care este situația și legătura dintre cele două entități, acesta a spus că: „Între TRF SORT și MODERN FARM SRL există un contract și o înțelegere între părți iar împreună facem amenajări de teren, cred că începând cu anul 2018. Lucrările pe care le realizăm sunt pentru curățarea canalelor de irigații. Nu, nu trebuia să se construiască niciun lac pișcicol acolo, având în vedere problemele climaterice în ceea ce privește irigațiile și potențialul de apă, am creat o rezervă de apă. Totodată au fost construite canale de irigații și de asemenea a fost curățat un teren de 14 hectare care niciodată nu a fost exploatat.” 

Întrebat despre nisipul și balastul care pleacă zilnic de pe terenul respectiv, ni s-a răspuns: „Trebuie să-i întrebați pe ei, nu noi facem lucrările pentru că nu avem utilaje, dacă am fi avut le-am fi făcut noi”. 

Ulterior l-am întrebat pe domnul Călin dacă a verificat lucrările pe care firma TRF SORT le efectuează pe terenul în cauză și dacă își fac treaba iar răspunsul lui a fost următorul: „Ceea ce ei ne-au predat, este ok. Canele au fost făcute, terenul care este curățat, a fost deja cultivat, având în vedere că în trecut nu a fost niciodată folosit ca și teren agricol pentru că era inutilizabil, ei au adus și au pus pământ și l-am predat în circuitul agricol acum. Scopul nostru a fost acesta, să predăm terenul încircuitul agricol iar având în vedere costurile enorme am decis să facem acest parteneriat”. 

Totodată acesta a precizat un lucru care nu prea se leagă cu afirmațiile de dinainte și care totodată lasă o urmă de interpretare cu privire la intențiile reale ale celor două părți, în vederea utilizării terenului: „Ei au obligația, conform înțelegerii, dacă au ceva de exploatat, dacă ei găsesc surse în curățirea terenurilor, pe care le pot exploata, vor putea face asta cu avizul autorităților de specialitate”. 

Spunându-i acestuia despre informațiile primite de la surse, cum că ei exploatează și vând nisipul mai departe, acesta a afirmat: „Mă îndoiesc”.

Amenajarea piscicolă nu este o „invenție” nouă 

Această procedură nu este nouă, deoarece de a lungul anilor s-au sesizat în diverse județe din România aceeași tehnică de activități ilegale. Tipul acesta de escrocherie prin intermediul exploatațiilor piscicole este efectuată pentru a evita cheltuielile de ecologizare a terenului după expirarea permisului. Prin urmare, ei declară că scopul lor este crearea unei amenajări piscicole dar de fapt ei nu fac decât să se îmbogățească de pe spatele cetățenilor, pe banii publici.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1223 (s) | 22 queries | Mysql time :0.057139 (s)