News Flash:

Ajutor de înmormântare 2021. Rudele vor încasa mai puţini bani de la stat

11 Martie 2021
1332 Vizualizari | 1 Comentarii
ajutor de inmormantare

Ajutor de înmormântare 2021. Potrivit Legii bugetului şi asigurărilor sociale de stat care se va aplica începând cu 12 martie, anul acesta ajutorul de înmormântare se va reduce la 5.380 de lei, faţă de 5.429 de lei, cât a fost în 2020.

Ajutor de înmormântare 2021. Începând cu 12 martie, ajutorul de deces se va reduce de la 5.429 de lei, cât era în 2020, la 5.380 de lei.

Ajutorul 5.380 de lei se acordă în cazul decesului unei persoane asigurate în sistemul public de pensii (salariații, în principal) sau în cazul decesului unui pensionar. În cazul decesului unei persoane neasigurate,  ajutorul de deces oferit rudelor va fi, începând cu 12 martie 2021, de 2.690 de lei, faţă de 2.715, cât era până acum.

„Cuantumul ajutorului de deces se stabilește anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, potrivit Legii 263/2010.

Prin urmare, din moment ce câștigul salarial mediu brut pentru 2021 o să fie de 5.380 de lei, ajutorul de deces va avea același cuantum.

La decesul unui asigurat sau al unui pensionar, ajutorul de înmormântare poate fi cerut de o singură persoană – cea care poate dovedi că a suportat cheltuielile de înmormântare (soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau oricare altă persoană care face dovada). Dovada suportării cheltuielilor se face prin orice mijloc de probă admis de lege (chitanțe sau bonuri fiscale, de exemplu).

Totodată, Legea 263/2010 prevede că ajutorul se poate cere și dacă este vorba de decesul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, care nu figura ca asigurat sau pensionar în evidențele autorităților. În aceste cazuri, ajutorul este stabilit la jumătate din cuantumul dat pentru moartea unui asigurat sau a unui pensionar, scrie avocatnet.ro. 

Membri de familie sunt considerați:

soțul;

copiii proprii, copiii adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, precum și copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă și-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menționate;

părinții și bunicii oricăruia dintre soți.

Actele necesare acordării ajutorului de deces:

cerere pentru acordarea ajutorului de deces ( anexa nr. 11);

certificat de deces (original şi copie);

act de identitate al solicitantului (original şi copie);

acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);

dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);

act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);

adeverinţă care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii (original).

adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.

dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaraţie pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, dupa caz.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

undonculk  | #81203
Adauga comentariu

© 2022 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1291 (s) | 22 queries | Mysql time :0.036455 (s)