Alegerea lui
Klaus Iohannis in functia de
presedinte al Romaniei continua sa faca valuri in presa externa, la mai bine de trei saptamani de la acest eveniment.
Iohannis este o schimbare in care Romania poate crede, iar presedintele ales ofera speranta pentru o mai profunda integrare europeana, scrie jurnalistul
Paul Hockenos, pentru
Al Jazeera America.
Calea Romaniei catre
democratie a fost foarte tulbure, de la spectaculoasa revolutie a Craciunului din anul 1989, iar recuperarea tarii din trauma comunismului a fost oprita si impotmolita de coruptie si de elitele preocupate doar de propriul interes, continua autorul.
De aceea
alegerea lui Klaus Iohannis, care si-a facut un nume din combaterea coruptiei ca primar, reprezinta un cadou magnific pentru tara, la a 25-a aniversare a Revolutiei, mai scrie sursa citata.
Iohannis ar putea face din Romania noua poveste de succes a Europei Centrale, spre deosebire de soarta avuta de tari precum Moldova, Ucraina si Georgia, aflate la granita dintre est si vest, instabile, lovite de saracie si o prada usoara pentru presedintele rus Vladimir Putin. Aceasta ar fi putut fi si povestea Romaniei, daca nu ar fi intrat in UE, in anul 2007, sustine autorul.
Alegerea lui Klaus Iohannis este numita insa de bun augur pentru Romania, fiind un semn al descresterii nationalismului fervent care a colorat politica din tara noastra din anul 1989 incoace si a dus la relatii tensionate cu minoritatile de rromi, homosexuali si alte minoritati, precum si, sporadic, cu vecinii Ungaria si Moldova.
Sub regimul lui
Ceausescu, Romania comunista s-a aplecat masiv asupra nationalismului, pentru a-si consolida legimitatea. In plus, comunismul national al fostului dictator este numit unul bombastic, care i-a indreptat pe etnicii romani impotriva altor minoritati, inclusiv 1,6 milioane de etnici maghiari si circa doua milioane de rromi, insa si etnici germani si alte grupuri, mai scrie Al Jazeera.
UE si Germania ar face bine sa-l ajute pe IohannisCa primar al Sibiului, in ultimii 14 ani, Iohannis a eliminat
coruptia din oras, transformand asezarea istorica intr-un magnet pentru afaceri si pentru
turism, un exemplu prosper al ceea ce poate face o buna guvernare pentru Romania.
Iohannis are insa mult de recuperat. Trebuie create locuri de munca in Romania, pentru ca oamenii sa nu mai plece in afara tarii, cum au facut-o milioane, de la inceputul anilor '90. Drepturile rromilor reprezinta una dintre cele mai tari nuci care trebuie sparte, mai scrie sursa citata.
Al Jazeera noteaza ca Romania si vecinii sai europeni aflati la marginea estica a UE se afla acum pe linia frontului noului conflict est-vest, aflandu-se langa tari impovarate de conflicte inghetate si chiar de razboi civil.
Un lucru este sigur: la 25 de ani de la Revolutia de Craciun, Romania face pasi promitatori in directia corecta. UE si Germania ar face bine sa-l ajute pe Iohannis sa puna in aplicare reformele pentru care au votat romanii.
Iohannis nu poate face miracole, insa are o sansa buna sa duc Romania in interiorul granitelor europene mai mult decat cu numele, mai scrie Al Jazeera.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Comentarii (0)