Președinte ALDE Cluj-Napoca, Radu Silaghi-Dumitrescu, a trimis pe adresa redacței următorul comunicat de presă:

"ALDE Cluj-Napoca promovează o consultare a cetățenilor asupra soluțiilor care sunt propuse la Cluj-Napoca sau implementate în alte orașe pentru limitarea poluării generate de autoturisme, cu toate componentele ei toxice. S-au propus până acum soluții precum restricționarea accesului în anumite zone, taxarea pe bază de acces, sau impozitarea suplimentară. Dorim să se audă opinia publicului (nu doar a „stăpânirii”) pe cele trei variante:

  1. Să nu existe nicio limitare deoarece transportul în comun nu oferă alternativă serioasă pentru toate zonele (ex., Florești)
  2. Să existe limitări
  3. Să existe taxe suplimentare.

Opinia noastră este că până nu se rezolvă problema transportului în comun pentru locuitorii din zonele limitrofe (adică ~20% din populație, dacă includem Florești, Apahida, Baciu etc) autoritățile nu au dreptul moral să impună restricții. Nu există nicio scuză pentru amânarea rezolvării acestei probleme a transportului în comun.

De asemenea, că limitarea sau impozitarea suplimentară a automobilelor ieftine/poluante pune o altă problemă. Prin prețurile tot mai mari ale locuințelor, cetățenii de rând sunt forțați tot mai către periferia orașului, de unde nu mai au acces decât cu mașina – iar aceea de multe ori nu poate fi decât second-hand, deci mai poluantă. Riscăm să ajungem în situația în care în centrul orașului să nu mai aibă acces auto decât mafia imobiliară și politică a orașului– în timp ce cetățenii păcăliți de aceasta sunt ținuți în afară „pentru că poluează orașul”. Dacă se impun taxe și limitări pe accesul auto, ele trebuie să fie nediscriminatorii – și numai dublate de acces egal la un transport în comun eficient.

Poluarea ucide anual 9 milioane de oameni, iar 4 milioane de copii sunt înregistrați anual cu astm din cauza noxelor din traficul auto. În România mor anual 15000 de persoane doar din cauza poluării cu particule fine. Soluțiile trebuie să vină mult mai repede ca până acum pe zona metropolitană Cluj-Napoca – și să fie în interesul cetățeanului nu pentru îngrădirea drepturilor lui pe criterii economice.

Cetățenii pot răspunde la sondaj accesând adresa:

https://www.poll-maker.com/poll2314225xBB9247f6-66

coral