De dimineață de la 7 s-a dat startul la vot

. Anumite măsuri de protecție trebuie respectate, iar pentru a putea vota, trebuie să ai în posesie în acel moment cel puțin un act de identitate valabil.
Cetățenii români votează în baza unuia  dintre  următoarele acte de identitate:

-Cartea de identitate;

-Cartea electronică de identitate;

-Cartea de identitate provizorie;

-Buletinul de identitate;

-Pașaportul diplomatic/Pașaportul diplomatic electronic;

-Pașaportul de serviciu/Pașaportul de serviciu electronic;

-Carnetul de serviciu militar –în cazul elevilor din școlile militare.

Alegătorul care deține un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie–27 septembrie2020, încă poate să voteze în baza acestuia.

Dreptul de vot poate fi exercitat numai în localitatea în care alegătorul își are reședința sau domiciliul. Totodată, acesta poate fi realizat numai de către  cetățenii români sau cetățenii U.E., care au împlinit  vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua de 27 septembrie 2020.

Cerere pentru urnă mobilă

Persoanele  care  nu  se  pot deplasa la sediul secției de votare pentru că suferă de o boală sau invaliditate, precum și din alte motive prevăzute de lege (internați în unități medicale de stat sau private, cămine pentru vârstnici  ori  alte asemenea așezăminte; deținuți sau persoane aflate în arest  la domiciliu), pot depune cereri pentru a vota prin intermediul urna speciale.

Cererea se depune numai la secția de votare  la  care  este  rapartizat  imobilul  unde solicită să se deplaseze urna specială, cu o zi înainte de vot. Cererea poate să fie depusă între orele  18.00-20.00, cu excepția situațiilor în care cauza de boală/invaliditate survine ulterior.

Reguli de protecție împotriva COVID-19

Accesul în localul secției  de  votare  este  permis  numai  cu  respectarea regulilor de protecție, respectiv:

– Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere gura și nasul;

– Dezinfectarea mâinilor la intrarea în localul secției de vot.

La toate operațiunile efectuate în biroul electoral al secției de votare jurnaliștii pot asista pe baza legitimației de jurnalist și a actului de identitate. coral