News Flash:

Alertă de pestă porcină la Cluj, după ce un porc mort a fost găsit pe o stradă din zona Bulevardului Muncii

29 Aprilie 2022
789 Vizualizari | 0 Comentarii
Alerta de peste porcina foto arhiva

Pe străzile din Cluj Napoca a fost găsit un porc mort, iar în urma analizelor făcute s-a descoperit că era infectat cu pestă porcină africană. Cadavrul animalului a fost găsit pe strada Voineasa din zona Bulevardului Muncii.

Autoritățile au dispus  informarea populației cu privire la focarul identificat. De asemenea, se vor instala dezinfectoare rutiere la toate intrările și ieșirile de pe proprietatea pe care a fost identificat focarul și va fi supravegheată starea de sănătate a mistreților din fondurile de vânătoare, pe o distanță cuprinsă între 3 și 10 km și anume în localitățile Baciu, Chinteni, Feiurdeni, Bonțida, Someșeni, Feleacu și Corpadea.

Dacă în localitățile vizate se vor depista cazuri de pestă porcină africană, se va proceda la respectarea următoarelor măsuri:

– toți porcii din exploatație vor fi uciși de îndată sub control oficial
– carcasele porcilor morți sau uciși vor fi îngropați sub supraveghere oficială 
– carnea porcilor sacrificați în cursul perioadei situate între introducerea probabilă a bolii în exploatație va fi confiscată și supusă neutralizării sub supraveghere oficială
– orice substanță sau deșeu susceptibile de a fi contaminate, precum furajele, să fie supuse procesării;
– toate materialele de unică folosință potențial contaminate și, în special, cele utilizate pentru operațiunile de ucidere , să fie distruse; aceste măsuri trebuie aplicate în conformitate cu instrucțiunile medicului veterinar oficial și ale manualului de operațiuni pentru PPA
– după eliminarea porcilor (uciderea și ecarisarea), clădirile destinate adăpostirii porcilor și vehiculele care au fost utilizate pentru transportul lor sau transportul carcaselor lor, precum și echipamentul, așternutul pentru animale, gunoiul de grajd și purinul susceptibile de a fi contaminate trebuie curățate, dezinsectizate și dezinfectate
– nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploatație, nici nu poate ieși din aceasta fără autorizarea autorității competente.

În ceea ce privește focarul deja depistat în Cluj-Napoca, Primăria municipiului Cluj-Napoca va asigura o echipă de manipulare a cadavrelor, utilaje pentru săpare și extracție cadavre, folii protectoare, substanțe dezinfectante.

Autoritatea veterinară teritorială-D.S.V.S.A Cluj dispune ca măsurile următoare să fie aplicate în zona de proiecție:
– se vor instala dezinfectoare rutiere (covoare dezinfectoare) la toate ieșirile de la strada cu exploatația afectată
– se va efectua dezinfecția străzilor care au legătura cu strada pe care a fost diagnosticat focarul
– efectuarea unui recensământ al tuturor exploatațiilor cât de repede posibil
– circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private, sunt interzise
– nici o altă specie de animal domestic un poate pătrunde în exploatație, nici nu poate ieși din aceasta
– toți porcii morți sau bolnavi din exploatație trebuie imediat declarați la D.S.V.S.A. Cluj
– porcii nu pot părăsi exploatația în care sunt ținuți în cursul a cel puțin 30 de zile de la terminarea operațiunilor de curățare și de dezinfecție și dacă este necesar, de dezinsecție a exploatației infectate. 

După 30 de zile, în condițiile legii, autoritatea competente poate autoriza ieșirea porcilor din exploatația respectivă pentru a fi transportați direct spre o întreprindere de neutralizare sau un loc adecvat în care porcii sunt imediat uciși și carcasele lor sunt procesate sub control oficial. Orice persoană care intră sau iese din exploatațiile porcine trebuie să respecte măsurile de igienă afectate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului pestei porcine africane.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1441 (s) | 22 queries | Mysql time :0.040225 (s)