Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al OMS, este de părere că evoluția caurilor de COVID-19 din România permite luarea unor măsuri suplimentare de relaxare începând cu data de 1 iunie, dacă tendința descrescătoare a cazurilor s eva menține. Pe de altă parte acesta a atras atenția că procedurile și regulile care vor urma aceste măsuri de relaxare vor trebui să fie comunicate din timp populației.

„Așa cum arată lucrurile acum s-ar putea gândi o relaxare suplimentară de la 1 iunie. Cu o condiție: să fim pregătiți cu toate procedurile. Ele trebuie comunicate și exersate pentru că altfel doar o să le comunicăm la data de 1 iunie și implementarea va veni mai târziu.”, a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3.

Totodată, în condițiile în care, pe 22 mai, rata de transmisie în România a scăzut la 0,9, iar rata mortalității s-a diminuat cu 21%, Alexandru Rafila, a precizat că deocamdată evoluția cazurilor este una favorabilă.

„Deocamdată stăm bine. Aștept ziua de mâine pentru a putea da o concluzie. Avem o creștere ușoară a numărului de cazuri sâmbătă și duminică, dar știm că sâmbăta și duminica se testează mai puțin. Mâine o să avem o cifră mai apropiată de adevăr.”, a spus Alexandru Rafila.

La rândul său ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Bună, România!”, cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, că, dacă trendul descendent din ultimele zile va fi menținut, de la 1 iunie, ar putea fi deschise terasele, iar de la 15 iunie, o măsură similară ar urma să fie luată în cazul plajelor.

coral