De la 1 ianurie 2020, vor fi tãiate alocatiile elevilor cu un numãr insemnat de absente nemotivate. In funtie de numarul lor, alocatia se va reduce cu 20% sau va fi suspendata. Noua masura face parte dintr-un proiect de lege care propune majorari anuale ale banilor destinati scolarilor.

Autoritatile au gasit o metoda extrem de dura pentru de a-i determina pe parinti sa isi trimita copiii la scoala. Daca se aduna prea multe absente, statul le va taia ajutorul oferit pentru sustinerea familiei.De la 1 ianurie 2020, vor fi tãiate alocatiile elevilor cu un numãr insemnat de absente nemotivate. In funtie de numarul lor, alocatia se va reduce cu 20% sau va fi suspendata. Noua masura face parte dintr-un proiect de lege care propune majorari anuale ale banilor destinati scolarilor.

Modificarea legislativa propune tãierea alocatiilor celor care au acumulat un numãr mare de absente pe care nu le pot motiva. Astfel, un elev care acumuleazã intr-un semestru intre 10 si 19 absente nemotivate va primi o alocatie micsoratã cu 20%. Dacã numãrul absentelor nemotivate este mai mare de 20, elevul nu va mai primi deloc alocatie.

Ajutoarele sociale acordate familiei elevului vor fi suspendate

Aceastã mãsurã din urmã s-a pus deja in practicã in judetul Vaslui. Potrivit presei locale, doar in luna august peste 400 de familii din judetul Vaslui nu au mai primit bani de la stat. „A fost suspendatã plata alocatiilor de sustinere a familiei pentru un numãr de 427 de familii, suma aferentã fiind de 88.741 lei. Alocatia pentru sustinerea familiei a fost diminuatã de la plata in proportie de 20%, respectiv 50% pentru un numãr de 539 de familii cu suma de 25.716 lei. Numãrul total de absente scolare nemotivate, transmise de Inspectoratul Scolar Judetean cãtre institutia noastrã, a fost de 1.869”, a declarat Sorin Prepelitã, directorul Agentiei Judetene pentru Plãti si Inspectie Socialã Vaslui.

coral