Rusia a declanșat o invazie în Ucraina, după ce timp de luni de zile a masat trupe în apropierea granițelor sale. Acțiunea militară, ordonată de Vladimir Putin la 24 februarie, echivalează cu o invazie la scară largă, afirmă președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Numărul victimelor este în creștere de ambele părți. Repercusiunile sunt resimțite dincolo de Europa.

Creșterea riscului geopolitic și volatilitatea piețelor energetice și financiare zguduie Asia. În tot acest timp, voci din parlamentul rus vorbesc tot mai mult de posibile viitoare planuri privind „denazificarea” altor state foste comuniste. Unul dintre cei care au vorbit de un astfel de plan este și deputatul Serghei Vladimirovici Savostianov, din partea Partidului Comunist din Federația Rusă.

Putin și viziunea sa despre„denazificarea” fostelor state comuniste

Oamenii din întreaga lume au fost uimiți să-l vadă pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, declanșând un război, iar scopul este „denazificarea” Ucrainei. Este absurd și de prost gust ca Rusia să-i compare pe liderii aleși în mod democratic ai Ucrainei cu naziștii, spun liderii occidentali.

Este și mai extremist să compari un război de agresiune cu „denazificarea”. Termenul este unul istoric care descrie eforturile de eliminare a influenței naziste din Germania după cel de-al Doilea Război Mondial.

Confruntat cu un război justificat de o astfel de falsificare istorică flagrantă, s-a sugerat că Putin este dezechilibrat după ani lungi la putere și izolarea în timpul pandemiei. Dar retorica legată de „denazificarea” Ucrainei, în viziunea lui Putin, nu poate fi trecută cu vederea ca fiind delirul unui împărat nebun.

Purtarea unui război bazat pe comparații istorice între cel de-al Treilea Reich și Ucraina democratică este un rezultat logic al putinismului, sunt de părere analiștii geo-politici. Benjamin Tromly, profesor de istorie rusă și europeană la Universitatea din Puget Sound, spune într-o analiză asupra declanșării conflictului din Ucraina, că:

„Poate că Putin crede în propria retorică legată de „denazificarea” statelor foste comuniste. Dar o consideră utilă din punct de vedere politic.

În ultimii ani, presa occidentală a acordat o mare atenție micilor mișcări de extremă dreapta din Ucraina, contribuind la pătarea imaginii țării democratice emergente.”

„Alte 6 țări trebuie denazificate, după Ucraina”

Partea și mai dură a acestei situații, este că voci importante din Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului din Rusia, au dezvoltat adevărate planuri de luptă, privind „denazificarea” altor state foste comuniste.

Conform unui text publicat pe Twitter de NEXTA TV, deputatul Serghei Vladimirovici Savostianov, din partea Partidului Comunist din Federația Rusă, ar fi depus în Duma de Stat un proiect detaliat cu privire la acest posibil demers.

Conform documentului, se vorbește de „denazificarea” Poloniei, Kazahstanului, a Republicii Moldova, Lituania, Letonia și Estonia. Ceea ce poate deputatul a omis să specifice în documentul cu pricina, este că Polonia, Lituania, Letonia și Estonia sunt state membre NATO și ale Uniunii Europene.

Documentul, publicat pe site-ul Dumei de Stat, poate fi, doar și în teorie, un act declarativ de război împotriva Alianței Nord-Atlantice, ținând cont de statutul celor patru state membre, sunt de părere unii analiști. coral