Amendă de 2.900 de lei pe loc și suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de trei luni. Ce greșeală trebuie să evite toți șoferii dacă nu vor să rămână pietoni și să plătească și această amendă destul de consistentă. Noul Cod Rutier a intrat în vigoare la începutul acestui an, la data de 27 februarie, și prevede o serie de modificări în ce privește circulația rutieră pe drumurile publice.

Amendă de 2.900 de lei pe loc şi suspendarea permisului pentru 3 luni

În noul Cod Rutier este prevăzută și greșeala la care facem acum referire, și anume, una care îi vizează pe șoferii care circulă nejustificat pe banda de urgență a autostrăzilor. Amenzile pentru această greșeală pot ajunge până la suma de 2.900 de lei, însă nu va fi doar atât, ci și suspendarea dreptului acestora de a mai conduce pe o perioadă de 90 de zile.

Totodată, șoferii care merg pe contrasens, întorc sau merg cu spatele pe autostrăzi pot rămâne și ei pietoni pentru o perioadă chiar mai mare, respectiv de 120 de zile. La fel se întâmplă și în cazul şoferilor care traversează calea ferată fără să se asigure sau care depăşesc limita de viteză legală cu mai mult de 70 de kilometri la oră, arată playtech.ro

Codul Rutier din 2022 prevede o pedeapsă mai aspră și în caz de depășire neregulamentară. Amenda în acest caz poate ajunge la 1160 de lei, iar permisul de conducere va fi suspendat pentru o perioadă de 60 de zile, față de 30 de zile, cum era până în 2022. Sancțiunile sunt mai aspre, evident, în cazul unui accident: 2900 de lei amendă şi 90 de zile fără permis.

Modificările din noul Cod Rutier

Amintim că noul Cod Rutier, care a intrat în vigoare la data de 27 februarie 2022, prevede o serie de modificări în circulația rutieră pe drumurile publice. Aceste modificări au menirea de a reduce evenimentele nedorite din trafic, precum accidentele rutiere, dar vizează și adoptarea unui comportament mai puțin agresiv al șoferilor la volanul mașinii.

Și dacă tot am amintit de comportamentul agresiv la volanul mașinii, șoferii care nu sunt temperați se pot alege cu sancțiuni dure. Un comportament agresiv la volan este explicat prin folosirea excesivă a claxonului sau a flash-urilor, prin schimbarea în forță a benzilor de circulație, prin intimidarea altor participanți la trafic și prin ambalarea nejustificată a motorului.

Toate aceste acțiuni la volan le aduc șoferilor amenzi din clasa a II-a de sancțiuni, dar și suspendarea permisului pentru 30 de zile. Iar dacă un accident cu pagube materiale a fost produs, amenzile intră deja intră în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv suspendarea permisului pentru 90 de zile.

coral