Sistemul medical românesc, și-așa pus sub presiunea ultimilor doi ani, are mari probleme de organizare. Mai ales când vine vorba de bolile transmisibile. Conform unor date statistice, se estimează că o cincime din populația totală a României suferă de o boală transmisibilă sau cronică. În 2008, în România existau 17.283 de persoane cu tuberculoză. Rata mortalității, mai spun datele, este de 31,8 persoane la 1.000 de cetățeni infectați. Având în vedere aceste aspecte, astăzi guvernul cndus de Nicolae Ciucă a aprobat un document. Acesta pune bazele unui sistem de colectare și de raportare a datelor legate de supravegherea bolilor transmisibile. Procesele se vor face prin întermediul așa-numitului „Registrul Unic de Boli Transmisibile”.

Bolile transmisibile reprezintă o prioritate absolută în Europa

În ceea ce privește impactul global al situațiilor de urgență în domeniul sănătății publice la nivel internațional, bolile transmisibile reprezintă o prioritate absolută. Țările trebuie să dezvolte un sistem modern de supraveghere și control al focarelor de infecție.

Aceasta a fost, de asemenea, o prioritate a autorităților de sănătate publică din România în ultimii 10 ani. S-au făcut pași importanți pentru a dezvolta un sistem de supraveghere epidemiologică bazat pe standardele UE, integrat într-un sistem național de urgență.

În România, Ministerul Sănătății este responsabil pentru toate problemele de sănătate publică, inclusiv pentru bolile transmisibile. Institutul Național de Sănătate Publică (NIPH) a fost înființat în 2009 sub autoritatea Ministerului Sănătății.

Împreună cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Microbiologie și Imunologie „Cantacuzino” și Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, acesta coordonează supravegherea și controlul bolilor transmisibile, avertizarea timpurie și răspunsul la amenințările la adresa sănătății, capacitățile laboratoarelor de microbiologie din domeniul sănătății publice și măsurile preventive care trebuie luate în caz de epidemii, potrivit impact.ro

Guvernul aprobă actualizarea proceselor din „Registrul Unic de Boli Transmisibile”

Documentul semnat și aprobat astăzi de guvern, spun reprezentanții Ministerului Sănătății, actualiează procesele de funcționare în „Registrul Unic de Boli Transmisibile”.

Cu alte cuvinte, normele aprobate astăzi, vor facilita celor în drept, o colectare și, bineînțeles, raportare mai reală a datelor referitoare la sistemul de supraveghere a bolilor transmibisile existente în România.

Statistica menționată anterior, cu valori negative, se datorează și acestei lipse coerente de norme de acțiune. Mai ales în privința colectării datelor, care până acum se făcea extrem de greu și într-un ritm lent.

Un alt aspect extrem de important, sunt obligațiile prevăzute în document, în raport cu toți furnizorii de servicii medicale. Fie că sunt de stat, sau aparțin de alte ministere, sau privați, toți au acum obligativitatea să raporteze în „Registrul Unic de Boli Transmisibile” toate bolile transmisibile depistate la pacienți.

În cazul în care acest lucru se face eronat, sau se omite raportarea, documentul prevede și amenzi. Conform acestuia, amenzile în cazul neraportării ajung până la 5.000 de lei. De altfel, proiectul a fost inițiat de Ministerul Sănătății, care declară:

„Cunoașterea epidemiologiei bolilor transmisibile în România are importanță națională, pentru stabilirea priorităților și alocarea resurselor, dar și importanță internațională pentru prevenirea transmiterii trans-frontaliere a acestor boli”, declară Ministerul Sănătății.

Conform unui studiu de caz, în România ratele specifice de morbiditate pentru bolile transmisibile sunt extrem de ridicate. Tuberculoza rămâne una dintre principalele preocupări. Studiul spune că aproximativ 20.000 de cazuri noi sunt în fiecare an și un procent tot mai mare de cazuri multirezistente la medicamente. coral