Un bărbat din Timişoara a fost amendat cu 1.000 de lei (amenda maximă) pentru folosirea abuzivă a serviciului de urgenţă 112. Bărbatul reclamase că vecinii lui stau într-un grup de mai multe persoane fără să poarte mască. Cazul a ajuns în instanţă.

Judecătoria Timişoara a pronunţat în 14 octombrie 2020 o primă sentinţă într-un dosar în care un timişorean amendat cu 1.000 de lei pentru folosirea abuzivă a serviciului de urgenţă a contestat sancţiunea în instanţă. 

Bărbatul a fost amendat în 16 mai 2020 după ce a sunat la 112 să reclame faptul că în curtea comună a locuinţei „peste 20 de persoane nu respectă regulile de distanţare sociala, fără să poarte mască de protecţie, obligatorie la acea data”. Timişoreanul a arătat că persoanele respective se certau foarte tare în grup fiind şi 7-8 copii minori.  

În plângerea din instanţă, prin care a cerut anularea amenzii, bărbatul a arătat că a sunat la 112 pentru că  susţinut i-a fost frică de îmbolnăvire prin răspândirea virusului în plină pandemie, acesta fiind cu o sănătate precară, bolnav în urma unui accident vascular cerebral, cu diabet zaharat de tip 2, tensiune arterială si nişte sechele în urma accidentului vascular cerebral. 

Bărbatul şi-a mai justificat apelul la 112 prin faptul că „a crezut că se poate ajunge la un necaz mai mare”. Timişoreanul a mai arătat că la faţa locului a fost trimis un echipaj de la Secţia 2 de Poliţie, iar peste o lună a găsit în poştă procesul verbal prin care a fost amendat. Bărbatul a arătat că are 57 de ani şi trăieşte dintr-o pensie de boală de 704 lei, fără să aibă alte venituri suplimentare, se descurcă foarte greu şi nu ştie cum se va descurca dacă plăteşte această amendă de 1.000 de lei.

Versiunea Poliţiei

IPJ a depus în proces întâmpinare prin care a arătat că bărbatul a fost amendat pentru că a sesizat prin 112 că în curtea comună a imobilului în care locuieşte „are loc o petrecere la care participă minimum 50 de persoane, fără să poarte mască de protecţie”, dar când au ajuns la faţa locului, poliţiştii au constatat reunirea a 10 persoane pentru o şedinţă a locatarilor. „Persoanele respectau măsurile de distanţare împotriva infectării cu SARS-CoV 2”, a mai arătat Poliţia în proces.

Judecătorul a decis că temerea bărbatului a fost justificată

Judecătoria Timişoara a anulat amenda aplicată de Poliţie timişoreanului arătând că bărbatul a fost amendat pentru apelarea abuzivă a serviciului de urgenţă 112, dar în lege noţiunea de ”apelare abuzivă” este definită ca „apelarea repetată, cu rea intenţie , a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie (…) ”.

„Pentru a constitui contravenţie, este necesară apelarea abuzivă, adică apelarea repetată şi cu rea intenţie a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care să necesite acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie sau apelarea pentru a aduce injurii operatorilor. (…) Din cuprinsul declaraţiei martorei M.D. reiese că petentul a apelat numărul 112 o singură dată, iar nu în repetate rânduri. De asemenea, petentul nu a acţionat cu rea-credinţă, ci ca urmare a resimţirii unei temeri, în contextul pandemiei de SARS-COV-2, prin prezenţa unui număr ridicat de persoane în curtea comună a imobilului în care locuieşte, care nu purtau mască de protecţie şi nu respectau distanţa de siguranţă”, se arată în sentinţa Judecătoriei Timişoara prin care amenda a fost anulată. Sentinţa nu este definitivă.

Sursa: Adevărul.ro coral