În România există surprinzător de mulți români bogați și foarte bogați. Dintre aceștia, prea puțini sunt corecți când vine vorba de plata taxelor și impozitelor la stat. În acest context, șeful ANAF a făcut un anunț foarte important.

FMI a trimis la începutul acestei săptămâni o echipă de asistență tehnică la ANAF pentru a identifica mai rapid și, implicit, pentru a sancționa persoanele fizice din România care se bucură de mari averi.

„Am avut astăzi prima întâlnire cu reprezentanţii unei misiuni de asistenţă tehnică din partea FMI, care are ca obiectiv îmbunătăţirea conformării în zona persoanelor fizice cu averi mari”, a anunţat, luni, Lucian Heiuş, pe Facebook.

Colaborarea dintre FMI și ANAF: Cine va avea de pierdut

Graham Whyte (Australia) şi Margaret Gavaghan (SUA) sunt doi experți ai Fondului Monetar Internațional care au venit în România la începutul acestei săptămâni pentru a colabora cu ANAF. Scopul lor este de a elabora o serie de recomandări privind dezvoltarea unui plan de acțiune privind creșterea conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari.

Pe marginea acestui ajutor de la FMI, șeful Fiscului a făcut câteva declarații la Digi24.

„Este important să luăm expertiză din țările dezvoltate. Experții vor sta două săptămâni pentru a instrui și a găsi cele mai bune mijloace pentru a ne perfecționa și în acest domeniu. Legea prevede că diferențele între veniturile declarate și veniturile descoperite de ANAF care depășesc 50.000 lei intră în atenția noastră și verificăm dacă au cadru ilicit și dacă au fost impozitate.

Din păcate descoperim sume importante de bani. Găsim diferențe doar pe o persoană fizică și de 3-4 milioane lei, venituri declarate și nedeclarate care se regăsesc în activele cumulate în ultimii 5 ani”, a declarat Heiuș.

Acest efort se justifică prin faptul că, în luna septembrie a acestui an, au fost constatate venituri suplimentare de 8,015 milioane de lei. „Toți au și firme. Sunt acționari la societăți comerciale. Pentru niciuna dintre aceste persoane nu au fost identificate elemente constitutive ale unei infracțiuni”, a spus Heiuș. Chiar și așa, dintre venitul declarat și cel estimat, au fost identificate niște discrepanțe fabuloase pentru unii români. La o persoană fizică din Suceava, de exemplu, diferența a fost de 3,611 milioane de lei. La cineva din Ilfov, vorbim de 1,481 milioane de lei. Pe locul trei se află un individ din Vâlcea cu 1,212 milioane de lei.

„Găsim diferențe foarte mari la persoane fizice. Vorbim de milioane lei. Sumele sunt mari. La 31 septembrie aveam pe rol 400 acțiuni de control”, a precizat el. coral