Andreea Balan a trecut printr-o serie de probleme medicale in ultima perioada: de la stopul cardiac suferit in timpul operatiei de cezariana in urma careia s-a nascut micuta Clara pana la trei interventii chirurgicale postpartum in mai putin de doua saptamani. Si asta nu e tot! Recent, cantareata a marturisit ca sufera de burnout, sindromul epuizarii profesionale, o afectiune ce poate fi confundata cu depresia.

Sindromul burnout, cel de care sufera Andreea Balan, pe intelesul tuturor

Sindromul burnout nu isi alege victimele. De epuizare profesionala sufera nume consacrate, celebre, printre care numerosi artisti precum Andreea Balan. Artista a povestit ca a trecut prin acest chin din cauza modului in care s-a implicat in cariera. A plusat prea mult si a uitat sa de odihneasca asa cum trebuie. Artista a povestit pentru Revista Viva! ca in 20 de ani de spectacole nu a avut nicio pauza.

Norocul Andreei a fost ca s-a documentat singura despre ce traia si a incercat sa repare aceasta problema pe care multi o numesc o simpla depresie sau o confunda cu oboseala cronica.  “Acum cativa ani, am avut sindromul burnout. La noi, sindromul burnout si depresia sunt… Pur si simplu, nu mai reusesti sa faci fata. Am citit carti despre asta, am incercat sa dorm mai mult.

Dominique Barbier sustine ca epuizarea profesionala incepe cu un entuziasm necontrolat

Constientizarea este primul pas, pentru ca iti dai seama ca esti intr-o situatie de genul acesta si trebuie sa o repari. Multi nu constientizeaza. Si cei din jur trebuie sa vada. Stiu sa fac fata, pentru ca sunt de la 12 ani in aceasta industrie. Eu n-am avut nicio pauza in 20 de ani… Daca n-as avea treaba, ar fi trist.

Sunt obisnuita sa am foarte multe concerte. E normal ca, la un moment dat, sa se adune, dar stiu sa fac fata, m-am obisnuit”, a povestit Andreea Balan pentru publicatia amintita mai sus. Descoperitorul sindromului burnout, Dominique Barbier, defineste acest sindrom ca avand mai multe etape evolutive.

Totul incepe cu un entuziasm exacerbat, apoi continua cu stagnarea si nemultumirea muncitorului vizavi de recompensa pentru munca depusa si, in cele din urma, se ajunge la o stare generala de apatie. Multe persoane ignora aceste simptome si cred ca sufera de o simpla depresie, sustin numerosi psihologi.

coral