Angela Merkel. Este necesar ca germanii sa dea dovada de rabdare si de disciplina pentru a traversa criza provocata de epidemia noului coronavirus, care se afla ”abia la inceput”, a avertizat joi cancelarul Angela Merkel, relateaza Reuters.

Angela Merkel. Germanii este necesar sa dea dovada de rabdare si de disciplina pentru a traversa criza provocata de epidemia noului coronavirus, care se afla ”abia la inceput”, a avertizat joi cancelarul Angela Merkel, relateaza Reuters.

Primele masuri de relaxare a izolarii, implementate de la inceputul saptamanii in landuri, o determina pe Merkel sa se teama ca populatia ar lasa garda jos si ar neglija masurile de distantare sociala.

Angela Merkel. Germania este a cincea tara din lume cu cele mai multe contaminari cu covid-19, dupa Statele Unite, Spania, Italia si Franta, insa a reusit sa limiteze numarul deceselor printr-o campanie agresiva de depistare.

Cate cazuri de coronavirus sunt in Germania

Potrivit Institutului de boli infecioase Robert Koch, in Germania se inregistrau joi 148.046 de cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus – cu 2.352 mai multe decat cu o zi mai inainte.

Angela Merkel. ”Tocmai pentru ca cifrele ne dau dreptul sa speram, ma simt obligata sa spun ca aceste rezultate sunt fragile. Suntem pe un fir”, a declarat Angela Merkel in Bundestag.

”Nu suntem in faza finala a pandemiei, ci in continuare la inceput”, a subliniat ea.

Germania incepe sa ridice restrictiile

”Am castigat timp”, in vederea unei consolidari a capacitatilor sistemului de sanatate, care lupta impotriva epidemiei, a continat cancelarul.

Ridicarea treptata a dispozitiilor privind izolarea prevede totodata o mentinere a masurilor de distantare sociala – pana la 3 mai -, cu o zi inainte de deschiderea scolilor si saloanelor de coafura.

Angela Merkel. Cancelarul si conducatorii celor16 landuri se intalnesc la 30 aprilie, pentru a discuta despre perioada de dupa 3 mai.

”Daca dam dovada de o mare rezistenta si de  o mare disciplina inca de la inceputul pandemiei, vom fi capabili sa revenim la viata publica, economica si sociala pe care am avut-o mai repede si in mod mai durabil”, a spus ea.

Avertismentul lui Merkel

Angela Merkel. Evocand dosarul  european si o relansare economica, cancelarul si-a reitarat opozitia fata de o datorie comuna.

”Ar fi vorba despre un proces foarte complicat, costisitor si nu ar ajuta pe nimeni in situatia actuala, pentru ca avem nevoie de instrumente de reactie rapida impotriva crizei”, a spus ea, indemnandu-i pe liderii europeni, care urmeaza sa discute joi prin videoconferinta despre elaborarea unui plan de sustinere economica – pe urmatorii doi ani.

”Intalnirile noastre de azi nu vor fi consacrate detaliilor (…), dar trebuie sa stim un lucru: intr-un spirit de solidaritate, noi trebuie sa fim pregatiti, pe o perioada definita, sa contribuim mai mult la bugetul european”, a subliniat cancelarul in Camera inferioara a Parlamentului.

Angela Merkel. Sefii de stat si de guverne europeni urmeaza sa discute joi despre raspunsul financiar comun de dat pandemiei noului coroinavirus si sa ceara Comisiei Europene (CE) sa propuna fonduri de relansare suficient de importante pentru a ajuta sectoarele siregiunile cele mai afectate. coral