Ministerul Sănătății a prezentat un punct de vedere referitor la anticorpii anti-COVID-19. Potrivit instituției, în cazul infecției cu virusul SARS-CoV-2, organismul poate produce anticorpi specifici îndreptați împotriva anumitor structuri ale virusului. Cei de la Sănătate au arătat ce s-a observat în cazul persoanelor cu forme asimptomatice sau ușoare de boală. Sunt informații extre de importante pentru toți românii care s-au vaccinat.

Ce știm despre anticorpii anti-COVID-19? La această întrebare a încercat Ministerul Sănătății să ofere un răspuns, pe Facebook.

“Anticorpii sunt proteine produse de celule ale sistemului imun – limfocite B (sau celule B). Aceștia circulă prin sânge, dar se găsesc și la nivelul mucoaselor, recunosc substanțe străine corpului – numite antigeni (componente ale virusurilor sau bacteriilor) și le neutralizează. Anticorpii sunt structuri specializate, astfel încât fiecare anticorp se va lega specific de un anumit antigen.

După ce corpul uman intră în contact cu un antigen, sistemul imun îl va recunoaște și va sintetiza anticorpi împotriva acestuia. Astfel, atunci când organismul intră în contact cu aceeași structură străină, anticorpii deja sintetizați o vor recunoaște și o vor elimina, prevenind astfel infecția sau formele severe de boală”, explică ministerul.

Potrivit instituției, contactul dintre organismul uman și un antigen poate să apară prin infectarea directă cu un virus sau o bacterie, situație în care organismul va trece prin boală și apoi va sintetiza anticorpii necesari combaterii acesteia în viitor.

“În același timp, organismul uman poate sintetiza anticorpii necesari prin expunerea controlată la anumite componente ale unui agent patogen sau la o formă inactivată a acestuia, prin vaccinare. În esență, corpul este învățat să recunoască anumiți antigeni și să se protejeze față de acestea. Astfel, o persoană vaccinată va sintetiza anticorpii necesari combaterii unei boli fără a trece prin aceasta și fără a fi expusă riscurilor sau complicațiilor acesteia.

Cu toate acestea, este necesară o perioadă de câteva zile pentru a începe producția anticorpilor și câteva săptămâni până când aceștia pot atinge un prag critic peste care să confere protecție. În această perioadă, organismul este încă vulnerabil. De asemenea, anumite medicamente sau plasma convalescentă conțin anticorpi care pot ajuta o persoană bolnavă să se vindece”, se arată în precizarea venită de la Sănătate.

Ministerul Sănătății a explicat ce se întâmplă în cazul infecției cu virusul SARS-CoV-2.

“Organismul poate produce anticorpi specifici îndreptați împotriva anumitor structuri ale virusului. Din acest punct de vedere, proteina Spike este prima cu care organismul intră în contact, dar și una dintre cele mai importante ținte ale anticorpilor.

În cazul vaccinurilor anti-COVID-19, acestea „învață” organismul să recunoască proteina Spike a virusului și să producă anticorpi împotriva acesteia, astfel încât, în momentul în care o persoană vaccinată va intra în contact cu virusul, anticorpii deja sintetizați să poată să neutralizeze virusul, dacă sunt într-o cantitate suficientă”, se arată în comunicarea de pe Facebook.

  coral