Angajații români vor fi obligați să se vaccineze contra Covid-19. În cazul în care nu o vor face, vor fi obligaţi să facă teste periodice pe banii lor.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a emis un proiect de Ordonanță de Urgență prin care se vor lua noi măsuri de protecție pentru a feri persoanele vârstnice, copiii și adulții cu dizabilități de infectarea cu Covid-19.

„Autoritățile administrației publice locale și furnizorii de servicii sociale publici și privați vor fi obligați să solicite personalului care are contact cu persoanele beneficiare, fie dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, fie dovada unui rezultat negativ al testării, fie confirmarea faptului că au avut boala. Neprezentarea dovezilor menționate va duce la interzicerea accesului în centrele de servicii sociale sau interzicerea desfășurării activităților care presupun contactul cu beneficiarii”. De asemenea, proiectul mai spune că „angajații care refuză vaccinarea vor putea opta pentru testarea periodică, dar vor suporta costurile aferente testării”.

„Pentru persoanele care nu s-au vaccinat din motive medicale, costul aferent testării se suportă de direcţiile de sănătate publică judeţene. Nerespectarea acestor prevederi reprezintă contravenție”, mai subliniază proiectul Ministerului Muncii.

Care sunt declarațiile ministrului Muncii, Raluca Turcan

”La începutul lunii august am semnat Ordinul nr. 665/2021 pentru a mă asigura că angajaţii centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și angajații centrelor rezidențiale destinate altor categorii vulnerabile, care în starea de urgență au fost izolaţi la locul de muncă pentru a-i proteja pe cei de care au grijă, vor primi stimulentul de risc în cuantum brut de 2.500

de lei. Pentru că nimeni nu își dorește să ne întoarcem la măsuri mai severe, trebuie să fim conștienți că acum avem o măsură de prevenție, vaccinarea, pe care avem datoria să o utilizăm pentru a salva vieți”, a explicat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

 

coral