News Flash:

Anunț de ultimă oră! S-au dublat pensiile! Vezi cine urmează să primească de luna aceasta mai mulți bani

7 Septembrie 2021
2144 Vizualizari | 0 Comentarii
pensii

Veste bună pentru o anumită categorie de pensionari! Pensiile speciale au ajuns la o valoare explozivă.

Surpriză pentru pensionarii români! Magistrații ieșiti la pensie vor primi din această lună mai mulți bani, datorită măririi pensiilor speciale. Mai mult, și numărul celor care se încadrează în categoria celor care primesc lună de lună venit special a crescut simțitor.

Cu toate acestea, deși toate partidele politice au făcut promisiuni în campaniile electorale cu privire la majorarea tuturor pensiilor cetățenilor români, acest lucru nu s-a întâmplat până în acest moment. Astfel, magistrații rămân în continuare privilegiați de sume uriașe, dublate față de ultima majorare din 2015. 

În luna precedentă, pensia magistraților a înregistrat un nivel mediu de 20.022 lei, crescând mai mult decât dublu din anul 2015, atunci când pensia specială a reprezentat un nivel mediu de 9.216

lei. Mai precis, în această ultimă valoare se încadrau cei 1.970 lei proveniți din contributivitate, cât și 8.202 lei achitați din bugetul de stat, mai specific impozite, taxe și contribuțiile românilor, persoane fizice și juridice.

În prezent, pensia magistraților este compusă din 3.679 lei în baza propriilor contribuții și 18.732 lei veniți de la bugetul de stat.

Pensionarii de lux, tot mai mulți în România

În ultima perioadă, România a înregistrat o creștere a cetățenilor cu pensii speciale, ale căror venituri s-au mărit considerabil începând cu luna august. Mai exact, dacă în anul 2015 existat 3.208 magistrați iesiți la pensie, în 2021 numărul acestora a crescut, ajungând la 4.831 de pensionari cu venituri speciale.

Conform modelului de calcul postat de Ministerul Muncii, veniturile pensionarilor de lux de calculează astfel:

judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi foştii judecători şi procurori financiari şi consilierii de conturi de la secţia jurisdicţională care au exercitat aceste funcţii la Curtea de Conturi beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării;

pentru fiecare an care depăşeşte vechimea de minim 25 de ani în magistratură, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul;

pensiile de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizaţia brută lunară a unui judecător şi procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea în considerare, în procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum şi a sporului de vechime. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, judecătorul sau procurorul îşi poate păstra pensia aflată în plată;

partea din pensia de serviciu care depăşeşte nivelul pensiei din sistemul public, se suportă din bugetul de stat.

 Mai mult decât atât, sporurile magistraților au fost majorate în anul 2017 după cum urmează:

15% pentru condiţii grele de muncă

25% pentru suprasolicitare neuropsihică

5% pentru confidenţialitate

2-13% spor de conducere, în funcţie de ierarhia instaţei sau a parchetului, de la şeful de birou până la procurorul general al României sau preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie De aceleaşi sporuri beneficiază şi poliţiştii judiciari care lucrează la DNA şi DIICOT.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1247 (s) | 33 queries | Mysql time :0.060474 (s)