Consiliul Județean Cluj a încheiat o nouă etapă în procesul de redare a farmecului și strălucirii de odinioară a celui mai reprezentativ palat baroc din Transilvania, Palatul Bánffy, clădire emblematică ce găzduiește Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Astfel, după ce la sfârșitul anului 2020 forul administrativ județean a finalizat lucrările la fațada principală a edificiului muzeal, seria investițiilor a continuat și în 2021 cu intervenții care au vizat reabilitarea fațadei de est, cea posterioară, cu vedere spre curtea imobilului de pe strada Bólyai János nr.7.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: ,,Importanța aparte pe care acest monument arhitectural o are pentru Cluj precum și numărul mare de vizitatori din întreaga lume care trec pragul muzeului an de an ne-au determinat să continuăm seria investițiilor pentru restaurarea palatului. Rezultatele sunt impresionante și trezesc admirația tuturor vizitatorilor.”

Intervențiile specifice au vizat eliminarea cauzelor principalelor procese de degradare, intervenții de consolidare structurală a zidăriilor, reabilitarea zonei inferioare a acoperișului, precum și reabilitarea generală a paramentelor exterioare. De asemenea, au fost întreprinse acțiuni de reabilitare a balconului amplasat la etaj, au fost schimbate tâmplăriile de lemn existente cu altele similare celor originale, au fost restaurate toate componentele artistice din piatră naturală și metal și a fost înlocuit sistemul de colectare și evacuare a apelor meteorice.

Valoarea lucrărilor de reabilitare și restaurare a fațadei estice a palatului a fost de 1.964.642 lei, bani proveniți din bugetul propriu al Consiliului Județean.

coral