Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a anunțat luni că a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SICAP) anunţul privind achiziționarea a 16 locomotive electrice noi.

Conform unui comunicat al ARF, a fost lansată, prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta 4. Transport sustenabil, procedura de atribuire în vederea achiziţiei unui număr de 16 locomotive electrice noi pe 4 osii cu sisteme ERTMS, capabile să circule cu o viteză maximă situată în intervalul 160 km/h-200 km/h și să tracteze până la 16 vagoane de călători.

Perioada de mentenanță și reparații este de 20 ani, în cadrul căreia sunt incluse serviciile necesare funcționării respectivelor locomotive electrice, și anume: instruirea personalului în ceea ce privește exploatarea, operarea acestora și a aplicațiilor software, transportul, asigurarea, punerea în funcțiune, asistența tehnică în perioada de garanție.

Contractul de achiziţii are prevăzută o clauză de revizuire, respectiv posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanţă cu încă 20 ani, fără organizarea unei proceduri competitive, prin încheierea unui act adiţional.

Scopul proiectului este de a dezvolta o infrastructură de transport durabilă și ecologică, cu standarde de siguranță adecvate, care să contribuie la finalizarea rețelelor transeuropene de transport(TEN-T) și la descongestionarea nodurilor urbane.

Locomotivele achiziționate vor fi utilizate pe rutele aflate sub contractele de servicii publice, atribuite în mod competitiv operatorilor de transport feroviar de călători.

Valoarea estimată este cuprinsă între 702.453.762,18 lei, fără TVA, si 1.036.568.887,80 lei, fără TVA.

Finanţarea proiectului este asigurată prin PNRR și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Durata contractului/contractelor aferente loturilor atribuite va fi de 275 luni. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 21 noiembrie 2022, la ora 15.00.

coral