Analizele efectuate de experții Autorității de Supraveghere Financiară au relevat faptul că, în ultima perioadă, cotația aurului pe bursele internaționale a scăzut brusc, pe fondul informațiilor referitoare la producția vaccinurilor împotriva COVID-19.

Investitorii sunt cu ochii pe companiile farmaceutice, care se duelează în transmiterea de știri cu privire la eficiența vaccinurilor, care să anihileze virusul SARS-Cov-2, atât de așteptate de întreaga planetă.

Acest fapt ar putea submina momentan cererea de metale prețioase din partea celor aflați în căutarea de plasamente profitabile în vremea pandemiei.

Se pare că cvasi-optimismul investitorilor, datorat apariției posibilului vaccin care să readucă la viață și economiile lumii, s-a transmis și către Bursa de la București.

Volatilitățile indicilor BVB s-au redus în ultima săptămână, iar regimul rămâne deocamdată unul mediu spre scăzut.

Indicii europeni analizați au înregistrat evoluții pozitive pe termen foarte scurt (o săptămână – 13 noiembrie vs. 20 noiembrie), cu excepția indicelui ISEQ (IE: -0,71%). Creșterile înregistrate au fost între 6,68% (indicele ASE) și 0,46% (indicele DAX).

De asemenea, indicii internaționali au prezentat evoluții pozitive, cu excepția indicelui DJIA (US: -0,73%). Creșterile înregistrate au fost între 2,04% (indicele SSEA) și 0,56% (indicele N225).

Și bursele suferă de anxietate

Chiar dacă evoluțiile săptămânale au mai încurajat bursele, descompunerea istorică a șocurilor primite de indicele pieței de acțiuni din România (indice calculat de Refinitiv similar indicelui BET-C) indică faptul că în prezent bursa locală rămâne expusă șocurilor interne.

Magnitudinea acestora a început să crească, deoarece piețele sunt, per ansamblu, pe scădere pe fondul reimpunerii măsurilor de distanțare socială și a contracției economice.

Senzitivitatea indicelui de contagiune, în funcție de structura modelului VAR, arată că, deși incertitudinea s-a mai diminuat, există dinamici diferite pe piețe, fapt care indică o creștere a nervozității și ieșirea treptată dintr-o zonă de echilibru a piețelor europene de capital.

Raportul săptămânal de tendințe și riscuri pe piețele financiare, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, reprezintă o radiografie a evoluției principalilor indicatori macroeconomici și a indicilor bursieri, la nivel local și global. coral