Primăria Cluj-Napoca a lansat spre dezbatere publică o inițiativă de modificare a regimului taxelor și impozitelor din oraș aferente anului 2022. În cuprinsul propunerii apare păstrarea taxei de oraș de 1% din tariful total de cazare al turiștilor care vin aici. Reprezentanții hotelierilor și restaurantelor din Cluj îi cer primarului Emil Boc să se gândească de două ori la menținerea acestei taxe, mai ales în contextul în care nu a oferit niciun sprijin industriei pe timpul pandemiei.

”Am văzut și noi proiectul în dezbatere, am vorbit cu membrii organizației și am făcut o solicitare de intervenție în dezbatere pentru o reducere a taxei pentru promovare turistică la 0,5% sau chiar anularea acesteia, având ca argumente faptul că încă e pandemie și nu știm ce o să ne aștepte, iar municipiul nu a venit în sprijinul HoReCa cu măsuri concrete, cu toate că avea la îndemână Ordonanța de Guvern nr. 69 și ar fi putut să le aplice.

Ne-am uitat puțin și în jur, la orașele mari, cum este Timișoara – aici taxa este zero, Bucureștiul – a scăzut taxa, Constanța – a scăzut; suntem singurii rămași la același nivel.

Suntem conștienți că bugetul local are nevoie de finanțare, dar trebuie să ne uităm și la cât de încercați sunt cei din industria HoReCa, pentru că restaurantele și hotelurile au fost primele închise pentru că ar fi reprezentat potențial de focare”, a declarat Raimonda Boian, purtătorul de cuvânt al asociației HoReCa Cluj, pentru Cluj24.

Asociația analizează în legislație și posibilitatea de reducere sau suspendare a impozitelor pentru clădiri, în contextul acestei dezbateri publice. Pentru anul 2021 exista posibilitatea ca autoritățile locale să poată să intervină, prin facilități la impozite, în sprijinul lor, dar Primăria Cluj-Napoca n-a făcut-o.

Pe de altă parte, Cluj-Napoca nu este o destinație de vacanță. Turistul care vine la Cluj face o deplasare în scop de afaceri, face turism cultural, sportiv, pentru evenimetne de profil, iar în condițiile în care toate astea, în stare de urgență și alertă, au fost restricționate, turiștii n-au mai venit aici.

”Clujul era, înainte de pandemie, peste media pe țară a gradului de ocupare în unitățile de cazare, iar astăzi Clujul este sub medie. Asta ar trebui să tragă un semnal de alarmă pentru autoritățile locale”, a adăugat Raimonda Boian.

coral