Asociaţia Municipiilor din România, condusă de Emil Boc, i-a cerut lui Nicolae Ciucă amânarea intrării în vigoare a noului mod de calcul al impozitului pe clădiri. Acest lucru trebuia să intre în vigoare din 1 ianuarie 2023, scrie Libertatea.

Majorarea impozitelor locale pe apartamente şi case va fi amânată cu un an, a spus Emil Boc, şeful primarilor de municipii, după o întâlnire cu premierul.

”Era imposibil de pus în practică această nouă modalitate de calcul a impozitelor pe apartamente şi clădiri, pentru că nu există o bază de date care să stabilescă valoarea de piaţă a apartamentelor, aşa cum şi-a asumat Guvernul modificarea acestor impozite în PNRR”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu la Antena 3.

”E o diferenţă între valoarea impozabilă şi valoarea de piaţă, iar în acest moment nu există nici infrastructura şi nici calculele făcute pentru toate aceste imobile şi clădiri”, a adăugat el.

Conform propunerilor de modificare a Codului Fiscal, aprobate în luna iulie, de la 1 ianuarie 2023 urmau să crească atât impozitul pe proprietăți, cât şi impozitarea chiriilor încasate de proprietari, aceștia urmând să plătească 10% din suma efectivă încasată.

coral