News Flash:

Astmul la copii - 14% dintre cazuri datorate poluarii auto

29 Octombrie 2013
1891 Vizualizari | 0 Comentarii
Poluarea produsa de autovehicule ar putea sta la originea a 14% dintre cazurile de astm cronic la copii, ceea ce reprezinta un impact comparabil cu acela al fumatului pasiv, potrivit unui studiu realizat in zece orase europene.

Studiul publicat in formatul electronic al revistei "European Respiratory Journal" a evidentiat in ce masura sunt expusi copiii care traiesc in apropierea unei artere foarte poluate (circulata de peste 10.000 de vehicule pe zi), comparativ cu cei care traiesc mai departe de astfel de surse de poluare, aflam din 7sur7.be.

"Noi estimam ca 33.200 de cazuri de astm - ceea ce reprezinta 14% dintre cazurile de astm observate la copii - pot fi atribuite emisiilor poluante care provin de la automobile", spun cercetatorii, "ceea ce inseamna ca aceste cazuri nu ar fi aparut daca persoanele nu locuiau in zonele respective".

Studiul a fost efectuat in cinci orase spaniole - Barcelona, Bilbao, Granada, Sevilia si Valencia - si in Bruxelles, Ljubljana (Slovenia), Roma, Stokholm si Viena. O treime din populatia care traieste in aceste zece orase locuieste la mai putin de 75 de metri de o artera poluata si mai mult de jumatate, pe o raza de 150 de metri.

Procentajul in cazul astmului asociat poluarii a fost mai ridicat la Barcelona (23%) si Valencia (19%), comparativ cu numai 7% la Granada si Stockholm.

Impactul poluarii auto in ceea ce priveste aparitia astmului cronic la copii este apropiat celui datorat fumatului pasiv, care potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), ar putea fi implicat in 4 pana la 18% din cazurile de astm.

Cercetatorii coordonati de medicul Laura Perez, de la Institutul de sanatate publica din Elvetia, au studiat si impactul poluarii auto in aparitia bolilor cardiovasculare la persoanele de peste 65 de ani, estimandu-se ca 37.200 de cazuri (28% din ansamblul adultilor afectati de aceste boli), ar putea fi atribuite poluarii auto.

"In ciuda incertitudinilor si limitelor acestui studiu, rezultatele noastre arata ca a locui in apropierea unei artere foarte poluate poate sta la originea unei parti deloc neglijabila, insa evitabila a bolilor cronice si simptomelor acute observate in zonele urbane", au concluzionat autorii studiului.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

copiii poluate astm poluarii auto
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1175 (s) | 34 queries | Mysql time :0.038608 (s)