Foarte multi romani nu respecta masurile restrictive impuse de autoritati pentru a contracara asediul permanent al noului coronavirus, astfel ca a fost  publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta.

Atentie! Ce mai importanta prevedere vizeaza majorarea substantiala a amenzilor pentru cei care nu respecta masurile luate prin ordonantele militare.

Actul normativ prevede ca amenzile vor fi cuprinse intre 2000 si 20.000 de lei. Persoanele sanctionate vor putea plati in termen de 15 zile jumatate din cuantumul amenzii aplicate. Totodata, este prevazuta si posibilitatea confiscarii unor bunuri de la cei sanctionati. Majorarea sanctiunilor va intra in vigoare la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial, asta insemnand vineri – 3 aprilie.

„Art. 28. — (1) Nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 20.000 lei, pentru persoane fizice, si de la 10.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice.

(2) Pe langa sanctiunea contraventionala principala prevazuta la alin. (1), in functie de natura si gravitatea faptei, se pot aplica si una sau mai multe dintre urmatoarele sanctiuni contraventionale complementare, prevazute in ordonantele militare:

    a) confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contraventie;
    b) interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de catre organele abilitate;
    c) suspendarea temporara a activitatii;
    d) desfiintarea unor lucrari;
    e) refacerea unor amenajari.”

coral