Este vorba despre o familie din Sibiu, care a dorit să-şi dezgroape o rudă decedată de COVID-19 în urmă cu un an, pentru a o putea îmbrăca şi a-i face o slujbă. La acea vreme legislaţia prevedea ca  pacienţii infectaţi care mureau să nu mai fie îmbrăcaţi, ci puşi direct în saci de plastic sigilaţi.

Cererea a fost însă respinsă, pentru că înmormântarea s-a făcut în 2020, după legea de atunci, iar legislaţia din prezent nu se poate aplica retroactiv, a declarat, pentru Agerpres, medicul legist Silviu Morar, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu.

„Chiar am avut solicitări de genul exhumarea actuală ca să-l vadă încă o dată, deşi există o procedură clară reglementată de identificarea cadavrului, înainte de a fi sigilat în acel sac impermeabil, din considerente, zic eu, normale, de protecţia sănătăţii publice, totuşi au dorit din nou acum, cum s-a relaxat legislativ, să-i facă o slujbă, dar asta nu e posibil la momentul actual.

L-au identificat, dar suferă că nu au putut la momentul respectiv, acum un an, să facă toate slujbele şi toate procedurile, inclusiv asta (îmbrăcarea celui decedat n.r.)”, a afirmat Silviu Morar, medicul legist şef al Serviciului Judeţean de Medicină Legală al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu.

A fost o singură solicitare pentru dezgroparea unui decedat de COVID-19, a transmis medicul din Sibiu. Îngropat în 2020, mortul nu a avut parte de priveghi sau o slujbă conform tradiţiei deoarece la acea vreme pacienţii infectaţi care mureau de COVID nu puteau nici măcar să fie îmbrăcaţi, ci erau puşi direct în saci sigilaţi. La înmormântare nu puteau participa mai mult de câteva persoane. 

Medicul legist şef de la Sibiu a înţeles suferinţa familiei, însă le-a explicat că nu le poate aproba solicitarea, pentru că nu există o procedură. „Nu se poate face, pentru că legea nu se aplică retroactiv”, a spus medicul.

La începutul pandemiei, decedaţii infectaţi cu SARS-CoV-2 nu mai erau îmbrăcaţi, ci le erau sigilate trupurile în saci de plastic şi ulterior puşi în sicrie. De asemenea, nu se putea face privegherea celui decedat de COVID-19, în anul 2020, după tradiţia ortodoxă.

coral