Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a facut primele declaratii pe tema activitatii sale din anii 80, de la Penitenciarul Aiud. Sunt precizari asteptate de aproape o saptamana dupa au aparut informatii conform carora, in calitate de presedinte al Comisiei de liberari conditionate, Augustin Lazar a dat aviz negativ eliberarii anticipate detinutului politic Iulius Filip. Procurorul general a mai dat doua comunicate de presa pe aceasta tema, dar spune ca au fost ignorat de institutiile de presa care l-au acuzat ca ar fi tortionar.

Lazar crede ca acuzatiile la adresa lui vin in contextul in care si-a depus candidatura pentru un nou mandat de procuror general.

„In ultimele zile, cateva institutii de presa mi-au atribuit fapte pe care nu le-am facut, mi-au pus etichete de natura sa ma decredibilizeze ca om, ca magistrat, ca roman. Este prima data in viata cand mi se intampla asa ceva si este suprinzator si pentru un procuror foarte experimentat cu o cariera foarte indelungata. In acest context, fac urmatoarele precizari: Nu sunt ofiter, subofiter, agent sau colaborator al fostei Securitati sau al vreunui serviciu de informatii. Am facut si eu armata, ca orice barbat la acea vreme, si sunt rezervist al Armatei Romane la arma geniu”, a spus el.

„Nu am instrumentat dosare penale vizand fapte comise impotriva regimului comunist. Infractiunile contra securitatii statului erau instrumentate in justitia militara”, a precizat procurorul general.

„Nu am emotii daca se verifica arhiva CNSAS”, a adaugat el.

Declaratiile vin dupa ce in presa au aparut informatii potrivit carora, ar fi refuzat eliberarea unui detinut politic, in calitate de sef al comisiei de liberari conditionate din Penitenciarul Aiud, in anii '80.

„Episodul la care fac referire unele institutii de presa a fost prezentat tendentios, fara a tine cont de explicatiile pe care le-am mai dat. Atributiile acestei comisii nu erau de punere in libertate a celor condamnati. Acesta era atributul exclusiv al instantei de judecata. Legea avea aceleasi prevederi pentru toate categoriile de condamnati”, a mai spus Lazar.

„Atacurile mi-au dat prilejul de a reflecta asupra parcursului de dupa 1989 a Ministerului Public. Imediat dupa revolutie, justitia si procurorii in special au facut pasi rapizi spre profesionalizare. Sansa a fost ca si pe noi, generatia mea, sa ne prinda aceasta schimbare benefica”, a mai spus procurorul general.

„Anul acesta marcam 30 de ani de la prabusirea comunismului si cred ca este timpul unei delimitari explicite. Doresc sa exprim scuze institutionale pentru practicile discutabile dinainte de 1989. Personal imi exprim regretul pentru dramele traite de luptatorii anticomunisti”, a adaugat el.

coral