La câteva zile după ce a impus carantina în cazul persoanelor nevaccinate, Austria a anunțat un lockdown total la nivel național începând de luni.

Cancelarul Alexander Schallenberg a spus că aceste restricții dure vor dura maximum 20 de zile și că vaccinarea împotriva COVID va deveni obligatorie începând cu 1 februarie 2022, informează BBC.

Astfel, începând de luni, austriecii vor lucra de acasă atunci când natura profesiei permite acest lucru, magazinele neesențiale se vor închide, iar școlile vor rămâne deschise doar pentru copiii care nu pot învăța online.

Măsurile vor fi în vigoare până pe 12 decembrie, dar vor fi reevaluate după 10 zile.

Austria se teme de un nou val de COVID

Măsurile vin ca răspuns la numărul record de cazuri noi de COVID din ultima perioadă, dar și ca urmare a faptului că Austria are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa de Vest.

Multe alte țări europene impun noi restricții pe măsură ce numărul de cazuri crește.

„Nu vrem un al cincilea val”, a declarat Schallenberg după o întâlnire cu guvernatorii celor nouă landuri ale Austriei într-o stațiune din vestul țării.

Ultimele cifre arată o rată de incidență de 990,7 cazuri la 100.000 de persoane săptămâna trecută, iar ministrul Sănătății, Wolfgang Mückstein, a spus că un lockdown total reprezintă singura soluție.

Dacă măsurile anunțate de cancelar vor intra în vigoare, Austria va deveni prima țară din UE care va impune vaccinare obligatorie anti-COVID.

Și alte țări europene impun noi restricții

Și alte state europene au început să impună noi restricții, ca urmare a creșterii numărului de infectări.

Prim-ministrul slovac Eduard Heger a anunțat noi restricții pentru cetățenii nevaccinați începând de luni, iar Guvernul din Cehia limitează, de asemenea, accesul nevaccinaților la o serie de servicii. Țările de Jos au introdus un lockdown parțial la finalul săptămânii trecute.

Liderii germani au convenit să introducă restricții pentru persoanele nevaccinate în zonele cu rate ridicate de spitalizare în rândul bolnavilor de COVID, în 12 din cele 16 landuri ale Germaniei.

Directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Hans Kluge, a avertizat că urmează o iarnă grea. El a dat vina pe rata insuficientă de vaccinare, dar și pe „relaxarea măsurilor preventive și răspândirea variantei Delta, mai transmisibilă”. coral