Datele Frontex, agenţia europeană pentru protecţia frontierelor, arată că migranţii ilegali care ajung în Austria preferă alte rute decât cele prin România, scrie News.ro.

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat la postul public de televiziune, că Viena își menține opoziția față de aderarea României și Bulgariei la Schengen, invocând numărul mare de migranți care au ajuns în Austria și care nu fuseseră înregistrați anterior în țările prin care au trecut, notează sursa citată.

„În cursul anului, au ajuns la granițele Austriei 110.000 de migranți ilegali, iar 75.000 nici măcar nu fuseseră înregistrați. 40% dintre migranți au zburat direct la Belgrad, pentru a se îndrepta pe uscat spre Europa Centrală, alți 40% au venit prin Turcia, Bulgaria și Serbia. O mică parte a ocolit gardul Ungariei de la granița cu Serbia și a ales ruta prin România. Avem cele mai multe solicitări de azil pe cap de locuitor, așa că trebuie să trimitem acest semnal de alarmă”, a spus Gerhard Karner. 

Datele Frontex, agenția europeană pentru protecția frontierelor, arată însă că migranții ilegali care ajung în Austria preferă alte rute decât cele prin România. Astfel, în primele 9 luni din 2022 s-a înregistrat o creștere a migrației de aproximativ 170% pe ruta Balcanilor de Vest, dar în România, în aceeași perioadă, s-a înregistrat o scădere cu 43% a intrărilor ilegale, arată statisticile oficiale. Potrivit cifrelor Frontex, migranții ilegali au folosit preponderent trasee din alte state aflate pe ruta Balcanilor de Vest. 

România se află în proximitatea rutei Balcanilor de Vest, însă datele arată că doar o foarte mică parte din migrația de pe ruta Balcanilor de Vest trece prin România. Următorul moment important privind extinderea spațiului Schengen va fi pe 7 decembrie, cu ocazia reuniunii ambasadorilor statelor membre UE. Atunci se va decide ordinea de zi finală a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne, care va avea loc pe 8 decembrie și unde este nevoie de unanimitate la vot pentru ca România să fie admisă, potrivit sursei citate.

coral