În decurs de o lună, MAI a aplicat în mai puțin de 30 de zile, de pe 24 martie până pe 19 aprilie, aproximativ 200.000 de amenzi populației pentru nerespectarea stării de urgență. Valoarea totală a amenzilor a fost de aproape 400 de milioane de lei, suma egală cu cea încasată în luna februarie din impozitul pe profit și de peste două ori mai ridicată decât cea încasată din taxe vamale.

Aceste amenzi foarte drastice și date la foc automat au dus la adevărate drame. Un bărbat din Vaslui s-a spânzurat după ce a primit o amendă în valoare de 2.000 de lei pentru că nu avea declarație pe propria răspundere.

Premierul Orban se disculpă spunând că Guvernul nu încurajează acest fenomen, deși  au existat mai mulți poliști care au vorbit despre un plan de amenzi și despre cum șefii din poliție îi încurajează să dea cât mai multe amenzi. ”..nu a existat niciodată o dispoziție care să fie dată în sensul de a se da amenzi la kilogram, în sensul de a de da plan de amenzi. Nu există o astfel de decizie.” a spus acesta intr-o intervenție la TVR.

Comparativ cu Marea Britanie, unde amenda începe de la echivalentul a 330 de lei, în România amenda începe de la 2.000 de lei, în condițiile în care salariile minime din UK sunt cu mult mai mari decât în țara noastră.

coral