Un avion de mici dimensiuni a fost la un pas de o tragedie în Italia, după ce a rămas fără benzină, iar motorul s-a oprit în aer. În avion se aflau două persoane: pilotul şi un elev care au transmis un mesaj SOS. 

Ca prin minune, ocupanţii avionului au reușit să se salveze, iar aeronava a scăpat intactă, în ciuda faptului că a aterizat într-un râu, relatează ziarul Corriere della Sera, citat de rotalianul.com.

Protagoniștii acestei întâmplări sunt un instructor de zbor și director la școala de piloți ULM din provincia autonomă Trento, și un elev de-al lui. Cei doi decolaseră vineri, 26 august 2022, de la aeroportul Caproni din Trento, pentru o lecție de zbor și au survolat valea prin care curge râul Adige.

La un moment dat însă, au avut parte de o surpriză de proporții: „Am avut o problemă, un nivel mic de benzină. Probabil s-a întâmplat ceva și s-a stins motorul”, a explicat pilotul pentru presa italiană.

Cei doi au lansat din avion un SOS în timp ce se aflau asupra localității Besenello și, între timp, Fozzer a început să caute un loc sigur unde să aterizeze, fără să pună în pericol alte persoane.

Așa i-a venit ideea că cel mai potrivit loc ar fi râul Adige și a reușit să manipuleze direcția avionului până a ajuns deasupra acestuia, unde a aterizat încetul cu încetul, fără a avea un impact violent cu apa. Cei doi piloți au sărit apoi din avion, înainte ca acesta să se scufunde, înotând ulterior până la mal.

Paramedicii și pompierii interveniți la fața locului i-au găsit pe ambii bărbaţi în siguranță și fără nicio rană. Avionul a fost scos apoi de pompieri din apa râului, operațiune care a durat circa o oră. Spre uimirea tuturor și aparatul de zbor era intact. „Am făcut doar ceea ce sunt pregătit să fac în astfel de situații. M-am hotărât de am de făcut, în 4 minute”, a declarat instructorul de zbor, Marco Fozzer. 

Bărbatul a declarat că nu a spus nici măcar o rugăciune sau nu a trimis un mesaj către familie în cele 4 minute. „Nu, nu era timp. A fost o situație de urgență normală gestionată în cel mai bun mod”, a mai declarat pentru corriere.it pilotul. 

coral