News Flash:

Avocatul Poporului da lovitura in Guvern: statul acorda ajutor pentru lemnele de foc

20 Ianuarie 2017
3476 Vizualizari | 3 Comentarii
BZC Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.9260 RON (-0.0019)
USD: 4.1031 RON (+0.0159)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Victor Ciorbea
Un demers pornit in urma cu doi ani al Avocatului Poporului a ajuns la final si s-a soldat cu decizia Guvernului prin care statul este obligat la asigurarea integrala de la bugetul de stat stat a costurilor administrarii, precum si a serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privata a persoanelor fizice si juridice, daca suprafata proprietatii forestiere este mai mica sau egala cu 30 ha.

"Guvernul a adoptat Hotararea 864/2016 (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 944, din 23 noiembrie 2016) privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru asigurarea serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privata a persoanelor juridice si fizice care desfasoara activitati economice, daca suprafata proprietatii forestiere este mai mica sau egala cu 30 ha.” si a Procedurii de acordare de la bugetul de stat a costurilor serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privata a persoanelor juridice si fizice care nu desfasoara activitati economice, daca suprafata proprietatii forestiere este mai mica sau egala cu 30 ha. prin care a fost asigurat bugetul necesar decontarii costurilor serviciilor silvice pentru persoanele juridice si fizice care au in proprietate terenuri forestiere cu suprafata totala mai mica sau egala cu 30 ha, pentru perioada 2016-2020.

Hotararea de Guvern este urmarea sesizarii si demersurilor efectuate de catre Avocatul Poporului, incepand cu anul 2015 si pe tot parcursul anului 2016, atat catre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Ministerul Finantelor Publice cat si catre Prim-Ministrul Guvernului Romaniei. Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu dupa primirea unei petitii in care un cetatean a reclamat faptul ca Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor refuza sa puna in aplicare dispozitiile art. 97 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 46/2008 privind Codul Silvic, republicat, in vigoare in prezent ( conform caruia “(...) statul aloca anual de la buget, prin bugetul autoritatii publice centrale, care raspunde de silvicultura, sume pentru asigurarea integrala de la bugetul de stat stat a costurilor administrarii, precum si a serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privata a persoanelor fizice si juridice, daca suprafata proprietatii forestiere este mai mica sau egala cu 30 ha, indiferent daca aceasta este sau nu este cuprinsa intr-o asociatie; plata se face catre ocolul silvic care asigura administrarea sau serviciile silvice, dupa caz”).

In cadrul demersurilor efectuate de catre Avocatul Poporului, Ministerul Mediului a comunicat ca “prevederea din Codul Silvic sus-mentionata nu a fost conforma cu Liniile directoare comunitare privind ajutoarele de stat in sectorul agricol si forestier in perioada 2007-2013 si nu este conforma nici cu Orientarile Uniunii Europene privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale in perioada 2014-2020, ca atare solicitarea petentului nu a putut sa fie realizata si respectiv nu se va putea realiza nici pentru viitor, astfel ca decontarea integrala a costurilor administrarii, precum si a serviciilor silvice de la bugetul de stat pentru terenurile forestiere cu suprafete de pana la 30 ha, prevazute de Legea nr. 46/2008 privind Codul silvic, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se poate realiza”, conform precizarilor aceluiasi minister.

Constatand ca Legea nr. 46/2008 privind Codul Silvic, chiar si in forma republicata in Monitorul Oficial cu numarul 611 din data de 12 august 2015, continua sa contina aceste prevederi pe care Ministerul Mediului recunostea ca nu pot fi realizate si pe care le aprecia ca nu le va putea realiza nici pentru viitor, Avocatul Poporului a sesizat, din nou, respectivul minister. Neprimind raspuns din partea Ministerului Mediului, Avocatul Poporului s-a adresat, conform legii, unuia dintre cei doi Viceprim-ministi, care a transmis solicitarea catre Ministerul Mediului. Minister care a raspuns, printr-o adresa, din 17 mai 2016, ca „(...) in Romania exista o suprafata totala de 586 mii ha paduri aflate in proprietate privata ale caror suprafete sunt mai mici sau egale cu 30 ha (...) Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a comunicat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale urmatoarele informatii, in vederea transmiterii catre Comisia Europeana:

- prevederile legale din Codul Silvic referitoare la obligatiile proprietarilor de fond forestier cu privire la asigurarea administrarii sau a serviciilor silvice;

- ca autoritatile romane nu au acordat ajutoare de stat pentru asigurarea integrala a costurilor administrarii, precum si a serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privata a persoanelor fizice si juridice, daca suprafata proprietatii forestiere este mai mica sau egala cu 30 ha;

- ca autoritatile romane nu au solicitat Comisiei Europene aprobarea unei scheme de ajutor de stat pentru asigurarea integrala a costurilor administrarii, precum si a serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privata a persoanelor fizice si juridice, daca suprafata proprietatii forestiere este mai mica sau egala cu 30 ha, indiferent daca aceasta este sau nu este cuprinsa intr-o asociatie, conform art. 97 alin. (1) lit. a) din Codul Silvic”.

Ministerul Mediului a mai comunicat faptul ca „ In vederea aducerii la indeplinire a prevederilor art. 97 alin. (1) lit. a) din Codul Silvic si pentru asigurarea integritatii padurilor detinute de proprietarii cu suprafete mai mici sau egale cu 30 ha s-a estimat necesarul anual de fonduri de 58,6 mil lei (586.000 ha x 100 lei/an/ha), ce trebuie inclus in bugetul autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura”. Totodata, reprezentantii Ministerului Mediului au afirmat ca “ (...)s-au supus spre analiza Guvernului, in sedinta din data de 13 aprilie 2016, urmatoarele doua posibilitatii:

1. Instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru asigurarea integrala a costurilor administrarii, precum si a serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privata a persoanelor fizice si juridice, daca suprafata proprietatii forestiere este mai mica sau egala cu 30 ha, indiferent daca aceasta este sau nu este cuprinsa intr-o asociatie, conform prevederilor art. 97 alin. (1) lit. a) din Legea 46/2008 - Codul Silvic, - situatie care presupune un efort bugetar anual de 58,6 mil lei;

2. Elaborarea unui proiect de Lege prin care sa se abroge art. 97 alin. (1) lit. a) din Legea 46/2008 - Codul Silvic, care prevede asigurarea integrala a costurilor administrarii, precum si a serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privata a persoanelor fizice si juridice, daca suprafata proprietatii forestiere este mai mica sau egala cu 30 ha, indiferent daca aceasta este sau nu este cuprinsa intr-o asociatie - situatie in care toti proprietarii de fond forestier, indiferent de suprafata proprietatii, sunt obligati sa aiba administrare sau servicii silvice finantate din surse proprii”.

Avocatul Poporului a precizat ca decizia de a acorda ajutor de stat revine in totalitate autoritatilor romane, a caror obligatie fata de Comisie este de a notifica in prealabil masura de ajutor de stat, pentru aprobarea acesteia, iar autoritatile romane au confirmat ca aceasta masura nu a fost notificata pana la data sesizarii Avocatului Poporului.

In sedinta de Guvern din 13 aprilie 2016 s-a stabilit ca Ministerul Mediului sa elaboreze un Memorandum in vederea conformarii prevederilor art. 97 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, cu modificarile si completarile ulterioare. Urmand procedurile legale, Avocatul Poporului s-a adresat Prim-ministrului pentru a i se comunica daca a fost elaborat respectivul Memorandum si daca a fost discutat, ulterior, intr-o sedinta a Guvernului. Drept urmare, Ministerul Mediului a comunicat Avocatului Poporului, printr-o adresa din 11 iulie 2016, ca Memorandumul a fost elaborat si trimis spre avizare Ministerului Finantelor.

Dupa o corespondenta purtata intre Avocatul Poporului, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, acesta din urma a comunicat faptul ca Executivul a adoptat Hotararea nr. 944, aratata in debutul comunicatului", arata Avocatul Poporului.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

guvernul monitorul oficial avocatul poporului
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (3)

Murphy  | #21345
un miting de multumire, ceva? nu, ca nu e in folosul mafiei sorosiste
.Andrei  | #21348
Mitinguri pina scapam de nenorocitul asta de sluga la PSD.Rima fara coloana.
Murphy  | #21350
inteleg, tu vrei o sluga a lui Iohannis acolo
Adauga comentariu

Mica publicitate

Sponsorizat
Sponsorizat
Sponsorizat
Sponsorizat
Adauga anunt gratuit

© 2021 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1814 (s) | 22 queries | Mysql time :0.036015 (s)