Desi presedintele Klaus Iohannis a anuntat ieri prelungirea starii de urgenta cu inca 30 de zile, masura ar putea fi respinsa si azi s-ar putea inregistra ultima zi de restrictii si izolare in Romania.

Prima stare de urgenta impusa de Klaus Iohannis urmeaza sa expire la noapte si desi ieri seful statului a anuntat prelungirea starii de urgenta cu inca 30 de zile, masura ar putea fi respinsa.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 6 aprilie, dupa intalnirea cu premierul Ludovic Orban, dar si cu mai multi ministri, ca va fi necesara prelungirea starii de urgenta cu inca 30 de zile. Tot atunci spunea ca decretul va fi emis la inceputul acestei saptamani, insa acesta va trebui supus aprobarii Parlamentului. Cu toate acestea, ALDE, PSD si Pro Romania ar putea vota impotriva, astfel ca decretul risca sa nu fie aprobat. Noul decret ar urma sa prelungeasca starea de urgenta pana pe 14 mai.

Saptamana trecuta, premierul Ludovic Orban le-a cerut ministrilor sa-i prezinte propunerile finale de masuri aferente domeniului pe care-l coordoneaza in vederea inaintarii acestora presedintelului Klaus Iohannis pentru a fi introduse in noul decret prin care se va prelungi starea de urgenta.

„Le solicit ministrilor sa transmita propunerile finale de masuri pentru decretul pe care il va emite presedintele Romaniei de prelungire a starii de urgenta, evident, daca considera ca este necesara includerea unor masuri suplimentare. Stiu ca deja s-a lucrat o serie de propuneri, dar vreau astazi (9 aprilie – n.r.) sa transmiteti propunerile finale pe fiecare minister, astfel incat presedintele sa aiba la dispozitie propunerile formulate de fiecare minister. De asemenea, va solicit sa mi le transmiteti si mie pentru a le da ok-ul final”, a fost mesajul lui Ludovic Orban pentru membrii Cabinetului.

Ce se intampla cu starea de urgenta din Romania?

In contextul pandemiei de coronavirus, presedintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgenta, pentru o perioada de 30 de zile, conform legii, iar acum ne aflam in situatia in care va emis un nou decret, de prelungire a acestei stari de urgenta. Cu toate acestea, multi oameni politici considera ca prelungirea nu ar face decat rau, pe termen scurt si mediu, iar discutiile in contradictoriu sunt la ordinea zilei.

Totusi, Constitutia Romaniei nu prevede foarte clar ce se intampla daca decretul nu este adoptat in unanimitate de catre cele doua Camere ale Parlamentului.

Pe data de 16 martie, atunci cand a intrat in vigoare primul decret privind starea de urgenta in Romania, presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu a sustinut ca – daca decretul este respins de Parlament -, „atunci se intoarce la presedinte si da un decret de anulare”.

coral