Băile Someșeni au reprezentat în trecut una dintre principalele atracții turistice din zonă. Din păcate, în momentul de față acestea sunt dezafectate, fiind nevoie de mari investiții pentru repunerea lor în funcțiune.

Băile Someșeni, scurt istoric

La sfârşitul anilor 1880, cercetători maghiari au identificat efectele terapeutice excepţionale ale apelor termale din zonă.

Băile Someșeni sunt o stațiune balneo-climaterică aflate în cartierul Someșeni al municipiului Cluj-Napoca.

Băile Someșeni constituie un obiectiv turistic care a adus faimă zonei, acestea fiind reorganizate în stațiune de către bine-cunoscutul profesor Dominic Stanca în 1927, care era și proprietarul stațiunii. Nămolul și apele minerale de la Someșeni Băi erau folosite cu mult inainte de organizarea profesorului ca tratamente pentru diverse boli, chiar și pentru diabet.

Astăzi, la 94 de ani de la deschiderea băilor, locul a revenit la starea iniţială: stufărişul a pus stăpânire pe teren, sălile de tratament şi bazinele sunt distruse aproape în totalitate, salcâmii au fost tăiaţi pentru lemn de foc, drumul de acces este plin cu noroi şi loc de depozitare a gunoaielor. Din izvoarele amenajate din grija profesorului Stanca, numai două mai funcţionează şi la fel ca în 1927, doar localnicii mai beau apă din izvoare. Zilnic, zeci de clujeni vin cu PET-uri să se aprovizioneze cu apă de la izvor, deşi nu au nicio garanţie că apa este pură şi că nu i-ar îmbolnăvi de fapt.

Ani la rând, autorităţile locale şi moştenitorii terenului din Someşeni au promis reamenajarea fostelor băi, dar nu s-a făcut nimic concret din cauza „luptelor” în instanţă între moştenitori. Terenul aparţine acum avocatei Ioana Gidro Stanca, nepoata lui Dominic Stanca, şi omului de afaceri Valentin Nica. Sătul de planurile eșuate prin care se dorea, cel puțin la nivel declarativ, revigorarea Băilor Someșeni – inclusiv transformarea fostului simbol al Clujului într-un aquapark – primarul Emil Boc a răbufnit.

Între cele două războaie mondiale Băile Someşeni atrăgeau turişti cu sutele din toată Europa

Aici au fost amenajate mai multe bazine de înot cu apă şi Băile Someşeni au devenit unul dintre locurile preferate de scăldat ale clujenilor şi nu numai .„Izvoarele descoperite de doctorul Stanca sunt printre cele mai importante din Europa. Nu degeaba veneau în perioada interbelică turişti taman din Anglia şi Franţa”, afirmă istoricul Gheorghe Bodea, citat de adevarul.ro.

După 1989, băile au început să se degradeze, astfel că în anii 2000 s-au închis de tot.

  coral