Dl. Gelu Cioban este un clujean care munceşte de peste 15 ani în Italia, activând acolo într-o asociaţie civică, subordonată Protecţiei CivileLuni, 19 octombrie, acesta povesteşte, la I.M.L.Cluj, că aşteptase un an de zile să-şi scoată maşina de la un service din Cluj-Napoca şi, pe 16 octombrie, s-a prezentat la patronul service-ului, cerându-i să i-o înapoieze! Dar – după un schimb aprins de cuvinte – dl. Cristi, patronul, în loc să-i aducă maşina, i-a administrat o bătaie, serioasă, cu o ţeavă metalică! Iar acum s-a prezentat şi el la I.M.L., odată cu victima, susţinând că dl. Gelu este cel care a declanşat conflictul!

Ultima şedere în România i-a adus d-lui Gelu Cioban numai ghinioane – şi încă serioase de tot! Mi le povesteşte chiar bărbatul de 45 de ani, cătrănit foc, în sala de aşteptare a I.M.L.Cluj:

„Cu două zile înainte de incidentul cu patronul de la service mi-am tăiat cu o drujbă două degete, din greşeală, în timp ce spărgeam lemne de foc pentru mama, care trăieşte la ţară, în comuna Cămăraşu. Iar vineri m-am prezentat la service-ul auto de pe strada Grigore Ignat, din Cluj-Napoca exasperat că sunt amânat de un an de zile cu reparaţia maşinii mele din România.

Am avut cu patronul o serie de contacte pe parcursul acestui an, i-am tot dat bani şi piese, dar maşina nu a fost gata nici după atâta timp. Şi, recunosc, vineri i-am cerut, cu ton ridicat, să mi-o gate odată, fiindcă pe deasupra trebuia să ajung, în Italia, la un eveniment al unei asociaţii umanitare, unde ocup funcţia de vicepreşedinte.

Ei, bine, după tot ce s-a petrecut vineri, n-am mai ajuns la acţiune şi, pe deasupra, sunt şi într-un hal fără de hal! Iar, vineri, patronul mi-a răspuns din nou, obraznic, fapt care m-a iritat teribil, aşa că ne-am îmbrâncit puţin… Şi, când credeam că lucrurile s-au aplanat acesta a intrat într-o încăpere. S-a întors, repede, ţinând o bară metalică.

Şi, chiar dacă l-am avertizat că sunt grav rănit la o mână, s-a apucat să-mi dea cu bara peste tot corpul, eu fiind nevoit să parez, chiar cu mâna bolnavă. M-a umplut de vânătăi şi mi-a călcat şi telefonul în picioare, ca să nu pot vorbi cu poliţia. Am ieşit de la el, în fugă, şi am reuşit, de pe un telefon de împrumut să anunţ poliţia şi  înainte de venirea ambulanţei am făcut plângere pe numele lui, la Secţia 7, pentru următoarele infracţiuni: distrugere, lovire sau alte violenţe şi înşelăciune. Ultima, deoarece consider că după un an de zile, cât i-am tot dat bani şi diverse piese – şi nu mi-a reparat maşina, asta se numeşte înşelăciune! După care am ajuns în sfârşit şi la U.P.U., unde medicii mi-au acordat primul ajutor.”

Îmi face apoi un semn, arătându-mi-l pe dl. patron Cristi, aflat  şi el la I.M.L., în timp ce aştepta la rândul său să fie consultat, în vederea eliberării unui certificat. 

Între timp, dl. Gelu este poftit în cabinetul de consultaţii, aşa că profit de acest fapt şi mă prezint în faţa patronului de service. Acesta, un tânăr de circa 25 de ani, îmi mărturiseşte, la rândul său, următoarele, arătându-mi zgârietura din zona capului: ”Fiecare poate să declare ce vrea, însă adevărul-adevărat este că el m-a lovit primul, în cap – iar eu am ripostat, apărându-mă. Vă rog să mă credeţi că nu-l loveam dacă nu pornea scandalul”…

Apoi, omul consideră că mi-a spus destule şi se închide într-o tăcere mormântală. Între timp se întoarce şi dl. Gelu, cu un certificat în care legiştii i-au recomandat între 8 şi 9 zile de îngrijiri medicale.

Şi, înainte de a părăsi sediul I.M.L.Cluj, concluzionează, la fel de trist şi supărat: „Nu suport modul primitiv de comportare al domnului, drept pentru care nu-l voi ierta, orice ar fi… Să nu mai zic de faptul că m-a dus cu preşul un an de zile şi nu mi-a reparat maşina, înşelându-mă. Pe deasupra, am informaţii că service-ul lui funcţionează neautorizat şi sper să primesc această confirmare, oficial, de la RAR, unde am depus cerere astăzi, ca să aflu acest lucru”… coral