Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a semnat ordinul care interzice navigația oricărei ambarcațiuni propulsate cu combustibili fosili pe lacurile Tarnița și Fântânele.

„Fără poluare și pericole pe lacurile Tarnița și Fâtânele”, a anunțat Cătălin Drulă marți dimineața.

Acesta a semnat un ordin de ministru prin care se impun măsuri stricte privind navigația ambarcațiunilor pe cele două lacuri din județul Cluj.

„Astfel, este interzisă navigația oricărei ambarcațiuni propulsate cu combustibili fosili. Sunt permise numai cele electrice, cu vele, vâsle sau pedale.

Municipiul Cluj se aprovizionează cu apă din aceste lacuri, iar poluarea lor nu poate fi acceptată.

De asemenea, nici poluarea fonică nu va mai exista, ceea ce este un lucru extraordinar atât pentru rezervația naturală din jurul lacurilor, cât și pentru turiștii care petrec o vacanță acolo”, a spus ministrul Cătălin Drulă.

Viteza maximă permisă pentru ambarcațiuni este de 15 kilometri pe oră, iar zonele de navigație și cele de înot vor fi clar delimitate pentru siguranța turiștilor.

„Prin ordinul de ministru se instituie și amenzi contravenționale pentru nerespectarea acestor reguli. Supravegherea respectării regulamentului, precum și aplicarea de sancțiuni cade în sarcina autorităților locale.

Clujenii au dreptul la apă curată, turiștii au dreptul la liniște, siguranță și apă în care pot înota fără a fi expuși la substanțe toxice.

Și nu în ultimul rând natura – fauna și flora – din zonă are dreptul să fie protejată prin aplicarea unor măsuri, care nu pot fi catalogate altfel decât de bun simț”, a mai precizat Cătălin Drulă. coral