Dl. Laszlo Levente e un renumit – şi, în consecinţă, extrem de solicitat – confecţioner particular de mobilă din localitatea clujeană Vişea, comuna Jucu. Surprinzător, îl întâlnesc la debutul săptămânii  tocmai la I.M.L. Cluj, cu umărul imobilizat în bandaje. Îmi mărturiseşte, cu un zâmbet amar, că weekend-ul trecut a avut parte de o confruntare care-l va ţine destul timp “pe tuşă” de-acum înainte şi – pe lângă teribila suferinţă pe care-o îndură – aceasta  îl va duce la pierderea multor comenzi şi a unor sume importante de bani. 

Totul – spune el – din cauza unei cunoştinţe, Justin, un bărbat trecut de 40 de ani, cu care stabilise să facă un schimb de terenuri în sat şi care-şi instalase o rulotă pe terenul său, după ce-au convenit asupra  tranzacţiei. Însă, în ultima clipă, din cauza împotrivirii socrilor lui Justin înţelegerea lor a căzut, urmând ca omul să-şi retragă de pe terenul său rulota pe care deja şi-o instalase acolo.

Explică dl. Laszlo întreaga tărăşenie:

“Stabilisem să vină să şi-o ducă încă de săptămâna trecută – dar n-a venit decât cu o săptămână întârziere, abia sâmbăta asta. Dar eu, între timp, m-am apucat să umplu terenul cu pământ şi să-l nivelez, acesta fiind într-o uşoară pantă. Aşa că i-am tras rulota de pe terenul meu, cu sprijinul unui vecin  şi am parcat-o în drum. Apoi mi-am văzut mai departe de treabă. Însă, în urmă cu două zile, pe când făceam baie, acesta m-a căutat acasă. N-am putut vorbi cu el chiar atunci, dar după câteva minute m-am deplasat la el şi l-am întrebat ce l-a adus la mine. Mi-a spus – înjurându-mă de mamă, de tată şi de toate neamurile mele – că în timp ce-i trăgeam rulota i s-au răsturnat nişte bidoane cu apă, un frigider şi alte obiecte aflate în ea,  însă nu au fost înregistrate pagube de niciun fel.

Eu îi tot spuneam că – şi de-ar fi vrut lucrul ăsta – n-ar fi putut să-şi scoată rulota de la mine cu dubiţa lui, aşa că ar trebui să-mi mulţumească pentru efortul meu, nu să mă injure!”. Dl. Laszlo arată că, în timp ce discutau în contradictoriu,  pierzându-şi total controlul, Justin a scos un obiect cu care a încercat să-l lovească în cap! “M-am ferit de lovitură, în ultima fracţiune de secundă, însă a reuşit totuşi să mă lovească serios la umăr, dislocându-mi-l instantaneu şi atingându-mă cu el şi la gât! Intuind că e în stare să mă omoare dacă mai rămân, am fugit de acolo şi, ajuns acasă, am sunat la poliţie. După care am urcat în maşină şi am venit, de unul singur, la U.P.U. Cluj-Napoca” – adaugă acesta.

De acolo, mărturiseşte că medicii l-au trimis la Clinica de Ortopedie, unde personalul de acolo i-a pus umărul la loc şi i-a recomandat repaos total, cel puţin pentru cinci săptămâni de acum încolo, sfătuindu-l totodată să poarte şi o orteză.

“Ei, bine, acum am venit la I.M.L. să-mi scot certificat fiindcă, sincer, chiar nu ştiu ce să fac în lunile următoare: dacă până alaltăieri ridicam singur un dulap, fără ajutor, acum nu pot ridica o lingură! Şi, de asemenea, suferinţa pe care o îndur e teribilă, aşa că vă închipuiţi şi dumneavoastră c-o să-l pun la plată pentru tot ce mi-a făcut”! Curând, omul este poftit în cabinetul de consultaţii şi se întoarce la scurt timp cu un certificat în care legiştii i-au recomandat între 28 – 30 de zile de îngrijri medicale.  Apoi, luându-şi rămas bun de la mine, dl. Laszlo părăseşte, grăbit, sediul I.M.L.Cluj.

Sorin Grecu      

coral