Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul, dar spune că toți absolvenții care au picat BAC-ul anii trecuți „ar urma să fie promovați”, scrie edupedu.ro.

 

BAC-ul și Evaluarea Națională ar putea fi ANULATE. Cu ce vor fi înlocuite notele la examene?

Proiectul de lege care prevede că Evaluarea Națională și Bacalaureatul pot fi înlocuite cu mediile din gimnaziu și liceu sau cu mediile obținute în timpul anului la materiile de examen a fost depus la Parlament, pe 13 mai, de un deputat PMP.

Parlamentarul Petru Movilă este inițiatorul proiectului de modificare a legii educației care permite, practic, anularea examenelor naționale, după declanșarea stării de urgență și a stării de alertă.

Toți care au picat BAC-ul ar putea să îl promoveze

Proiectul de act normativ a primit și un aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, care avertizează însă că echivalarea examenelor înseamnă că toți absolvenții care au picat Bacalaureatul anii trecuți „ar urma să fie promovați”.

Consiliul Legislativ a acordat aviz favorabil proiectului de lege, pe 25 mai, deși a precizat în cadrul avizului că “eliminarea unei metode prin care se asigură evaluarea obiectivă a elevilor, prin stabilirea unor subiecte unice la nivel național și a unui barem unic de notare, ar putea ridica probleme și din perspectiva art. 16 alin.(1) din Legea fundamentală, referitor la egalitatea în drepturi a cetățenilor”.

„Totodată, soluțiile legislative propuse nu au în vedere situația absolvenților de liceu din anii anteriori, care nu au promovat examenul de bacalaureat. Astfel, prin luarea în considerare a mediilor obținute la promovarea claselor IX-XII, ar fi înfrântă chiar rațiunea organizării acestui examen, întrucât toți acești absolvenți ar urma să fie promovați”, avertizează Consiliul Legislativ.

coral