Ca urmare a rezultatului procesului de bugetare participativă, Primăria Cluj-Napoca a demarat un amplu proiect de iluminare a trecerilor de pietoni din oraș, a anunțat primarul Emil Boc. Anul trecut, 113 treceri de pietoni nesemaforizate de pe raza municipiului au fost propuse pentru „suprailuminare”. Dintre acestea, lucrările au fost finalizate în 83 de locații, restul de 30 de sisteme urmând a fi instalate odată cu faza a IV-a a proiectului. Aceasta include alte 8 treceri de pietoni.

“Obiectivul principal al acestui tip de investiții este creșterea siguranței tuturor participanților la trafic – atât pietoni, cât și conducători auto sau bicicliști. De asemenea, sistemul de telegestiune și utilizarea senzorilor contribuie la creșterea siguranței în exploatare și la creșterea eficienței energetice”, a precizat edilul.

Mecanismul de funcționare este simplu: instalațiile luminoase se află de-o parte și de alta a trecerii și sunt echipate cu tehnologie LED, orientate înspre pietonii aflați pe zebră – pentru obținerea unui contrast pozitiv între fundalul întunecat și pieton.

Noile treceri de pietoni incluse în proiectul de suprailuminare sunt localizate astfel:
*str. Cardinal Iuliu Hossu – str. Sindicatelor
*str. Cardinal Iuliu Hossu – str. Nuferilor
*str. Cardinal Iuliu Hossu – str. Mihai Eminescu
*str. Cardinal Iuliu Hossu – str. George Coșbuc
*str. George Coșbuc – str. Deva
*Splaiul Independenței (stație CTP Cluj Arena)
*Splaiul Independeței – Pod Elisabeta
* Splaiul Independeței – în fața Operei Maghiare

Valoarea totală a investiției este de 200.014 lei, iar durata de realizare este de 10 săptămâni din momentul începerii lucrărilor.