Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Timişoara au efectuat joik, 11 iunie, un număr de 12 percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Hunedoara, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de punere în circulaţie de valori falsificate străine în formă continuată şi înşelăciune în formă continuată.

În cauză s-a reţinut faptul că, în cursul anului 2019, pe raza judeţului Hunedoara s-a constituit şi a acţionat în mod coordonat un grup infracţional organizat specializat în plasarea pe piaţă de bancnote false din cupiura de 50 euro, prin iniţierea de relaţii comerciale, care le permiteau plata cash cu bancnotele în litigiu, în special prin diferite achiziţii de produse de la persoane fizice, care postează anunţuri pe site-uri de profil.

Cercetările efectuate au evidenţiat faptul că membrii grupului infracţional organizat erau din municipiul Petroşani, însă aceştia au acţionat în alte zone decât cea de domiciliu, respectiv în oraşe unde puterea de cumpărare este superioară celei din Valea Jiului şi unde recunoaşterea lor de către persoanele vătămate să fie îngreunată. Astfel, în cursul anilor 2019-2020, membrii grupului infracţional au derulat multiple tranzacţii frauduloase, prin plasarea pe piaţă de bancnote false din cupiura de 50 Euro, prin inducerea în eroare a unor vânzători de bună-credinţă de pe raza localităţilor Timişoara, Arad, Oradea, Marghita, Oţelu Roşu, Caransebeş, Deva, Hunedoara, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Haţeg, Sibiu, Sebeş, Râmnicu Vâlcea şi Călăraşi.

Activitatea infracţională a grupării era organizată pe două paliere, în sistem piramidal, sub coordonarea liderului care avea rolul procurării şi aprovizionării grupării cu bancnote contrafăcute, prin prisma conexiunilor avute cu o grupare de falsificatori din Italia.

Pe palierul de execuţie îşi desfăşurau activitatea trei persoane, cu rolul de a iniţia contacte cu diferite persoane de pe platforme de achiziţii on-line, cu anunţuri de vânzare a diferitor bunuri electronice, în special telefoane mobile şi de a plasa astfel pe piaţă bancnotele falsificate.

La gruparea infracţională organizată au aderat treptat şi alţi membri care au primit valută contrafăcută de la membrii grupării şi au procedat la plasarea acesteia pe piaţă în aceeaşi modalitate.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 10 persoane.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Oficiului Naţional Central pentru Combaterea Falsului De Monedă al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi SCCO Gorj şi a jandarmilor din cadrul IJJ Timişoara.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

coral