Secretul iaurtului constă în bacteriile bune care trebuie adăugate în lapte pentru a-l obține. Aceste bacterii fac ca iaurtul să fie mai benefic pentru sănătate decât chiar și laptele în sine. Și nu are atât de multe calorii pe cât ați putea crede.

Cât de mult iaurt consumați pe săptămână? Media este de 3 sau 4, când experții sunt de acord că 1 pe zi ar fi ideal.

S-a demonstrat că profilul nutrițional al acestui produs previne o multitudine de boli datorită fermentației produse de bacteriile lactice.

Remediu împotriva constipației și diariei

Iaurtul este un fel de "medicament" natural. Se știa deja că reglează tranzitul intestinal (combate constipația, stopează diareea etc.), dar au fost făcute și alte descoperiri în privința sa.

Cercetătorii japonezi au descoperit că iaurtul natural ajută, de asemenea, la combaterea respirației urât mirositoare, a cariilor dentare și a bolilor gingivale.

Dar și mai frapantă este concluzia unui studiu bulgar, care susține că un consum regulat de iaurt prelungește viața: s-a făcut o comparație între câți bulgari în vârstă de 100 de ani erau în trecut, când fiecare individ bea mult mai mult iaurt (aproximativ 40 de litri pe an), și populația longevivă de astăzi. Numărul de centenari scăzuse… și la fel și consumul acestui produs lactat.

Bacteriile bune din iaurt

Care este motivul pentru toate beneficiile pentru sănătate ale iaurtului? Are legătură cu bacteriile "bune" care trebuie adăugate pentru fermentare, care transformă laptele în iaurt.

Procesul începe cu pasteurizarea. Laptele este încălzit pentru a elimina agenții patogeni.

Apoi trebuie adăugate bacteriile "bune", și anume cele cunoscute sub numele de Lactobacillus bulgaricus și Streptococus thermophilus, pentru a obține textura tipică a iaurtului.

Ceea ce fac aceste bacterii, dacă laptele este ținut la o temperatură de peste 40°C timp de câteva ore, este să se reproducă. Pentru a face acest lucru, ele folosesc energia furnizată de lactoză, zahărul din lapte, și o transformă în acid lactic. Acest lucru face ca laptele să devină acid și permite coagularea proteinelor sale. În acest fel se obține cremozitatea caracteristică iaurtului.

Când procesul se termină, fermentația este oprită, iar iaurtul este păstrat la o temperatură scăzută.

Caloriile din iaurt

Iaurtul are o densitate mare de nutrienți în raport cu caloriile pe care le furnizează, iar cele mai multe dintre acestea nu se pierd în iaurtul degresat. Produsele lactate sunt bogate în fosfor, potasiu, riboflavină și vitaminele A și D, contribuind cu cel puțin 10-15% din aportul alimentar zilnic.

Iaurtul conține 15-20% din cantitatea zilnică recomandată de calciu, un mineral esențial pentru menținerea unei bune sănătăți osoase în orice etapă a vieții. În plus, pH-ul acid al iaurtului facilitează absorbția acestuia.

Pe de altă parte, proteinele conținute în iaurt au o valoare biologică ridicată, deoarece conțin întreaga gamă de aminoacizi, unitățile sale de bază. De aceea, chiar și în cazul dietelor predominant vegetariene, acestea sunt foarte utile pentru completarea nevoilor nutriționale.

Și, spre bucuria siluetei, dar și a inimii, iaurturile degresate nu au grăsimea originală din lapte, care este predominant saturată. Iar conținutul de calciu nu este compromis, nici cel de vitaminele A și D, dacă acestea sunt suplimentate.

Iaurtul îmbunătățește digestia

Atunci când mâncați iaurt, ușurați sistemul digestiv și îmbunătățiți multe dintre problemele asociate cu digestia:

Dacă aveți tendința de a avea probleme la toaletă… La persoanele cu sindromul colonului iritabil și constipație, iaurturile cu adaos de bifidobacterii sunt foarte utile. Iaurturile albe sunt, de asemenea, utile (deși mai puțin) datorită lactobacillusului și streptococului, care îmbunătățesc mișcările intestinale.

Dacă antibioticele vă afectează flora… Aceste medicamente pot distruge o parte din bacteriile "bune" care trăiesc în intestin, iar iaurturile ajută la regenerarea acestora. Administrarea lor înainte, în timpul și după tratament reduce diareea asociată cu utilizarea acestora.

Când produsele lactate nu-ți convin… Zahărul din lapte (lactoza) poate fi dificil de digerat, provocând disconfort, cum ar fi dureri abdominale, diaree și gaze. Cu toate acestea, acest lucru se întâmplă mai puțin în cazul iaurtului, deoarece lactoza este descompusă cu 20-30% în timpul fermentației și deoarece vâscozitatea acestuia încetinește golirea gastrică. Dacă suferiți de un anumit grad de intoleranță la lactoză, puteți consuma în continuare iaurt (dacă sunteți alergic, nu este recomandat).

Dacă luați medicamente pentru un ulcer. Bacteria Helicobacter pylori provoacă ulcerele gastrice și gastrita. Tratamentul cu medicamente este adesea necesar, iar efectele acestora sunt îmbunătățite dacă sunt luate cu iaurt.

5 avantaje ale iaurtului față de lapte

Deși iaurtul este obținut din lapte, acesta are multe avantaje nutriționale față de materia primă, tocmai pentru că conține acele bacterii benefice care nu se găsesc în laptele nefermentat:

Ca un "antibiotic" natural. Aceste bacterii continuă să acționeze în mod pozitiv chiar și în interiorul tractului digestiv, funcționând aproape ca un antibiotic care împiedică bacteriile rele să prolifereze.

Pentru fabricarea acestuia se folosește cel mai pur lapte. Paradoxul (pozitiv pentru sănătatea noastră) este că iaurtul poate fi făcut doar din lapte care nu a fost tratat cu antibiotice chimice, deoarece acestea ar împiedica dezvoltarea bacteriilor bune.

Lactate – oferte

Acesta întărește sistemul imunitar. Se vorbește chiar de puterea anticancerigenă a bacteriilor din iaurt, deoarece acestea anulează efectul anumitor substanțe cancerigene care se pot acumula în organism.

Este mult mai bine digerat, deoarece grăsimile și proteinele sale sunt "predigerate" prin fermentație.

Deoarece conține puțină lactoză (care a fost degradată în acid lactic de către bacterii), unele persoane cu intoleranță la lactoză o pot bea, dar nu și cele care sunt alergice la proteinele din lapte. coral