Biserica Ortodoxă Română reîncepe slujbele cu credincioși în aer liber, dar refuză să renunțe la împărtășirea credincioșilor cu o linguriță comună și, în consecință, amână acest moment culminant al liturghiei, a anunțat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.

Reamintim că guvernul a acceptat ca slujbele să poată fi reluate, doar în aer liber, dar nu a fost de acord cu utilizarea unei singure lingurițe cu care să fie dată sfânta împărtășanie la finalul slujbei.

Bănescu a spus că împărtăşirea comună a credincioşilor este amânată o scurtă perioadă, până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe.

„A avut loc o consultare firească a membrilor Sfântului Sinod în legătură cu o scurtă amânare a împărtăşirii comune, până la finalizarea unei consultări inter-ortodoxe cu celelalte Biserici, confruntate şi ele în acelaşi registru liturgic cu provocarea ridicată de pandemie. În acest moment sunt clare câteva lucruri foarte importante, deşi cu un caracter temporar: slujbele cu credincioşi vor fi oficiate exclusiv afară; bisericile vor fi redeschise doar accesului pentru rugăciune individuală a credincioşilor, cu respectarea unor reguli de igienă şi protecţie; împărtăşirea comună (în timpul Liturghiei) este amânată o scurtă perioadă, până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe”, a declarat miercuri Vasile Bănescu, pentru AGERPRES.

El a menţionat că „a mai existat un astfel de moment dramatic al amânării împărtăşirii, timp de două luni, în 1829, şi tot din motive legate de epidemie”.

Patriarhul Daniel le-a cerut luni membrilor conducerii BOR (Sfânatul Sinod) să spună dacă sunt de acord cu această amânare, după cum a scris în exclusivitate G4Media.ro. Patriarhul arăta în scrisoarea trimisă celorlalți înalți prelați că utilizarea unui lingurițe comune nu e reglementată canonic de vreun Sinod Ortodox, dar este o tradiție veche de nouă secole.

„Nu este nimic total nou şi nimic contrar teologiei liturgice a Bisericii, care are menirea să îl ghideze pe omul credincios printr-o lume reală, confruntată uneori cu crize grave, inclusiv medicale. În anumite contexte trebuie să trecem proba realismului creştin, care ne protejează de orice formă de abordare magică a ‘celor sfinte’ şi de punerea în conflict a credinţei profunde cu raţiunea practică. Creştinismul autentic, hrănit din fidelitatea faţă de Tradiţia genuină a Evangheliei şi faţă de cea filocalică, patristică, nu pune în conflict artificial credinţa şi raţiunea, ci le cultivă cu discernământul izvorât din credinţa în Hristos, nu din aceea în propria credinţă”, a mai spus purtătorul de cuvânt al BOR, citat de Agerpres.

Context. În februarie 2020, chiar la debutul epidemiei de coronavirus, Patriarhia Română a transmis printr-un comunicat că fiecare credincios care crede că este bolnav de gripă sau coronavirus poate să evite sărutarea icoanelor și poate cere ca Împărtășania să fie făcută cu lingurițe aduse de acasă. A urmat o replică dură din partea multor teologi și preoți, iar Patriarhia a făcut un pas înapoi și a respins utilizarea lingurițelor de unică folosință.

coral