News Flash:

Bloc ilegal din era Apostu demolat de Primărie

12 Februarie 2020
1767 Vizualizari | 0 Comentarii
bloc demolat 1

Cetățenii din oraș au marcat deja victorii în instanță împotriva urbanismului ilegal din Cluj. Un duplex demolat pe strada Trandafirilor, după procese de 6 ani și peste 10.000 de lei cheltuiți pentru un bloc cu 4 etaje pe 226 mp de teren edificat între case din comuna Baciu pentru care s-a autorizat demolarea în instanță. După zece ani și Primăria Cluj se laudă că a demolat și ea un bloc ilegal cu 3 etaje edificat într-un cartier din Cluj.  Este vorba despre blocul început de iordanianul Awwad Jamal și de fratele său pe strada București nr.4  fără autorizație de construire căruia fostul primarul Sorin Apostu i-a declarat război și a cerut demolarea în instanță. Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat astăzi, într-o emisiune radio, că Primăria duce o luptă continuă cu cei care construiesc ilegal în oraș, însă procesele presupun foarte mulți ani până se reușește corectarea situației.

Spre exemplu, a spus Tarcea, s-a reușit recent demolarea unui bloc cu trei etaje de pe strada București, după acțiuni în instanță care au durat circa 5 ani. El a mai spus că blocul de pe București face parte dintr-o listă de 50 de construcții demolate de municipalite și că există și alte procese pentru desființarea unor construcții ridicate ilegal în oraș.

Viceprimarul Dan Tarcea a precizat că în cazul construcţiilor din domeniul public, demolarea se poate face mai simplu, printr-o dispoziţie a primarului, însă în cazul clădirilor de pe domeniul privat, municipalitatea trebuie să meargă în instanță.

Cazul blocului de pe București nr.4 a fost extrem de mediatizat la vremea respectivă și dat ca exemplu la capitoul investitori care sfidează legea, chiar de primarul Sorin Apostu. Edilul spunea atunci că „ne confruntăm la Cluj-Napoca cu o situație fără precedent, în care un om își bate joc cu nepăsare, nesimțire și aroganță de legile românești și de autoritatea statului. În totalul dispreț al legii, Awwad Jamal, cetatean străin, a demolat un imobil si construiește un bloc pe strada București nr. 4 fără a avea nici un fel de acte necesare unor asemenea lucrări. Ba mai mult, Awwad Jamal le-a declarat cu seninătate jurnalistilor că vrea să termine construcția ilegală înainte de finalizarea proceselor, pentru că așa nimeni nu i-o va mai demola”.

Iordanianul Awwad Jamal, cel care a pornit construcția spunea că s-a apucat de construit pentru că a investit 200.000 de euro în teren şi nu a mai putut aştepta să fie „plimbat” de Primărie până să primească autorizaţia. De asemenea, iordanianul afirma că vechea construcţie aflată pe terenul de pe Bucureşti nr. 4 – o casă pe care a demolat-o – era aproape lipită de blocul vecin şi acoperea geamurile acestuia până la etajul II iar comisia de urbanism din cadrul Primăriei i-a respins proiectul pe motiv că „nu respectă retragerile faţă de vecinătăţi şi regulile de construire ale zonei”.

Celelalte lucrări pentru care Primăria a marcat  victorii în instanță sunt lucrări mult mai mici, pentru care nu s-au respectat autorizațiile de construire.

În schimb, clujeni simpli au reușit în instanță să obțină victorii împotriva urbanismului nelegal al Primăriei. Un duplex s-a demolat pe strada Trandafirilor, după procese de 6 ani și peste 10.000 de lei cheltuiți de vecinii construcției, nemulțumiți că imobilul le umbrește proprietatea.

O altă sentință s-a dat de instanțele clujene într-un caz din comuna Baciu de „bloc între case”. Pentru imobilul cu 4 etaje (autorizat inițial ca o locuință unifamilială) pe o parcelă de 226 mp  s-a dispus demolarea într-un proces intentat tot de vecinii nemulțumiți de la case.

Lista  construcțiilor desființate în Cluj-Napoca

imobil 2 etaje strada Pasteur colț cu Gh Marinescu (in curs de desființare în 2019)

31.07.2018 – două panouri publicitare amplasate pe imobilul situat în mun. Cluj-Napoca, str. București, jud. Cluj.

01.08.2018 – desființarea lucrărilor de construcții executate nelegal la imobilul situat în mun. Cluj-Napoca, str. S. Albini, jud. Cluj (respectiv desființarea unei scări interioare şi
executarea unui zid de BCA pe fațada vestică) şi readucerea imobilului la starea inițială.

03.12.2018 – desființarea lucrărilor de construcții executate nelegal la imobilul situat în mun. Cluj-Napoca, str. T.Vuia. Este vorba despre o hală.

Prin intermediul executorului judecătoresc, următorii debitori s-au conformat măsurilor dispuse de către instanțele de judecată, astfel:

24.05.2018 – s-a desfiinţat corpul de clădire alipit de hala principală, str. Traian Vuia.

17.05.2018 – s-a desfiinţat placa pentru reabilitarea pardoselii, elevație din beton, zidărie de cărămidă, montare stâlpi, montare stâlpi din profile metalice, amplasare grinzi metalice
peste care s-au montat onduline transparente, str. Belgrad

03.03.2016 – s-a desfiinţat împrejmuirea din ţeavă şi plasă de sârmă, str. Moților.

15.05.2016 – a fost readus imobilului la starea iniţială de pod, un proprietar schimbând destinaţia podului comun, prin amenajarea unei mansarde de 24 mp, str. Someșului.

08.03.2018 – s-a desfiinţat hală pe structură de lemn, cu dimensiunile în plan 11x6m, str. Bărc I.

24.08.2018 – s-a desființat extinderea spațiului apartamentului nr. 2, cu destinația cămară de alimente, de cca 6 mp, precum și desființarea copertinei din fața apartamentului nr. 4, formată din stâlpi metalici și elemente de acoperiș din lemn, învelitoare din plăci ondulate, pentru imobilul situat în mun. Cluj-Napoca, str. Migdalului.

11.05.2018 – s-a desfiinţat împrejmuirea existentă din zidărie şi săpături şi cofraj, pentru realizarea unei noi împrejmuiri, str. București.

07.08.2018 – s-a desfiinţat împrejmuirea din material lemnos şi soclu de beton,
str. Lunii.

08.03.2018 – s-a desfiinţat poarta culisantă automată, str. Plopilor.

(sursa lista: media9.ro)

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1518 (s) | 33 queries | Mysql time :0.077599 (s)