Boala de reflux gastroesofagian este, fără îndoială, cea mai frecventă boală întâlnită de gastroenterolog. Afectează între 10 și 20% dintre adulți (cu o prevalență mai mică în Asia) și pe sugari încă de la naștere. Apariția ei este strâns legată de cantitatea peste limite normale de conținut gastric care ajunge înapoi în esofag ceea ce determină o serie de simptome dureroase.

Slăbirea sfincterului esofagian inferior permite refluxul conținutului gastric în esofag și, dacă este un fenomen constant, poate provoca esofagită, stenoză, ulcer esofagian peptic, stricturi esofagiene și rareori, în cazurile grave, metaplazie sau neoplazie.

Boala de reflux gastroesofagian – simptomele principale: senzația de arsură retrosternală și regurgitația.

Unul dintre simptomele principale este pirozisul – senzația de arsură retrosternală care apare după mesele consistente sau dacă au fost
consumate alimente iritante precum condimentele, alcoolul, grăsimile,  ciocolata , cafeaua, citricele. De asemenea, pirozisul poate apărea și în cazurile în care pacientul stă în decubit sau ateroflexie.

Un al doilea simptom prezent în boala de reflux gastroesofagian este regurgitația conținutului gastric în esofag și în cavitatea bucală.

Continuarea pe Ziar Medical – Boala de reflux gastroesofagian, ce este și cum se tratează

coral