Edilul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat miercuri că primăria clujeană a alocat 3 milioane de euro pentru începerea anului școlar în municipiu, în septembrie, în sistem hibrid – și la școală și în online -, în cazul în care situația epidemiologică o va permite.

„Lucrăm la primul scenariu, câți mai mulți copii la școală, asta ne dorim. Asta e varianta pe care ne-am dori să o implementăm, dar ea depinde de evoluția situației epidemiologice. (…) ”, a spus Emil Boc, miercuri, la Digi24, preluat de republica.ro. Directorilor care nu au în 15 septemrie toată infrastructura digitală pregătită, li se va cere public demisia.

Emil Boc spune că a discutat cu inspectoratul școlar judeţean ca pentru elevii din ciclul primar să fie găsite formule astfei încât copiii să poată să fie prezenți fizic la cursuri.

„Din banii clujenilor” au fost achiziționate peste 2.000 de tablete pentru copiii din familii defavorizate, iar  tabletele au ajuns la copii în luna iunie,  a mai declarat Emil Boc. Pentru copiii din comunitățile defavorizate a fost asigurat și acces gratuit la wi-fi. "Degeaba ai tabletă dacă nu ai și wi-fi asigurat”, a mai spus Boc. Primarul a subliniat că accesul la educația digitală face parte integrantă din educația de calitate dintr-un oraș modern.

Din banii de la primărie profesorii își vor putea cumpăra laptopuri, tablete și alte echipamente necesare pentru învătământul online. „Am făcut ședință în 3 august ca să nu îmi spună mie profesorii și directorii – știți nu am avut bani. Nu, ai bani, din 3 august, ai timp să îți cumperi laptop, să cumperi căști, să cumperi tablă, tablete, echipamente necesare pentru a desfășura învățământul și în format online”, a precizat Boc.

Primarul municipiului Cluj-Napoca a punctat că în această perioadă de pandemie a făcut apel la responsabilitatea cetățenilor pentru respectarea regulilor. Acesta crede că școala trebuie să înceapă în 15 septembrie, și doar în cazul în care apare o „situație excepțională” începerea cursurilor să fie amânată. 

Primarul a precizat că nu trebuie să vină guvernul în fiecare oraș să organizeze activitățile. "Pregătirea e în primul rând datoria noastră, pentru că aici suntem noi alături de părinți, de profesori şi de copii, mai aproape”, a declarat Emil Boc la Digi24. 

Pe de altă parte, Emil Boc a precizat că primăria este pregătită să pună la dispoziție câteva spații alternative pentru desfășurarea cursurilor, atât în curțile școlilor, cât și în alte locuri, dar totul depinde de cum va arăta situatia epidemiologică. Primarul a precizat că este vorba de „unități mobile, dotate cu toate facilitățile, astfel încât să aibă și căldura asigurată și infrastructura necesară”.

coral