Ziua de Buna Vestire este cea mai importantă sărbătoare a primăverii și este cunoscută și sub numele de Blagoveștenie. Această sărbătoare este dedicate Maicii Domnului. Ca și semnificaie, este ziua care amintește de momentul în care Sfântul Arhanghel Gavril i-a vestit Fecioarei Maria că va naște și va fi mama Fiului lui Dumnezeu. 25 martie este ziua încărcată de tradiții și obiceiuri, pe care creștinii le păstrează cu sfințenie. Iată ce să nu faci în această zi importantă.

Buna Vestire – tradiții și obiceiuri

Buna Vestire pica de fiecare dată în perioada Postului Mare și este una dintre cele mai importante sărbători de Primăvară. De Buna Vestire se mănâncă pește pentru a fi tot anul ca “peștele în apă”.

Cucul cântă de Buna Vestire

Se spiune că în această zi, cântă cucul, fiind numită și Ziua Cucului. Tradiția spune că pasărea începe să cânte de Buna Vestire și încheie cântecul de Sânziene sau Sân Petru.

Cântecul cucului trebuie așteptat de oameni cu veselie, în această zi importantă de 25 martie. Oamenii  trebuie să aibă stomacul plin și cu buzunarele pline de bani, astfel vor putea beneficia de lucruri bune în anul ce va urma.

Dacă cântecul cucului ne va surprinde posomorâți și cu stomacul gol, atunci e semn rău. Mai mult, se spune că „te-a spurcat cucul”, iar ăn timpul anului lucrurile nu vor merge tocmai bine. De aceea, credincioșii din toate zonele țării păstrează de ani și ani aceste tradiții extrem de importante, pentru ca totul să meargă perfect în familia lor.

Tradiții și obiceiuri

– în unele zone ale țării, există obiceiul ca cel care se trezește primul dimineața să ia o oală cu jar în care să pună tămâie apoi să înconjoare casa

– acesta mergecu oala  la animale și, mai apoi, la pomii fructiferi

-dacă unii pomi fructiferi nu vor avea rod, atunci îi amenință cu un topor, zicându-le “dacă nu rodești, te tai!”.

-se aprind focuri în curte, în fața ușilor. Oamenii pun apoi e lângă acest foc, pâine, sare și apă pe care mai apoi le vor da de pomană.

-se spune că cei din casă vor fi păziți de rele, pentru că îngerii se încălzesc la foc, mănâncă și bea apă

– ouăle făcute în ziua de Buna Vestire nu sunt bune de pus sub cloști

– gospodinele obișnuiesc să arunce ouăle din cuiburile păsărilor

– În ziua de Buna Vestire să nu pui mâna pe ou și să nu cauți găinele de ou

– în ziua de Buna Vestire, cei care sunt pasionați de pescuit și vor ca în decursul anului să prindă mult pește, merg la biserică. Aici iau anafură.

– O bucățică din această anafură o pun apoi în gura primului pește prins

– oamenii nu au voie să se certe și să fie supărați unii pe alții, pentru că vor avea necazuri tot anul.

– dacă în ziua de Blagoveștenie va fi frumos, anul va fi unul bun

– dacă vremea în ziua de Blagoveștenie este unacapricioasă, atunci anul nu va fi tocmai bun

-așa cum va fi vremea în ziua de Blagoveștenie, așa va fi și în ziua de Paști.

-dacă la Buna Vestire este frunza verde în codru, atunci anul va fi îmbelșugat. coral