Câți urși sunt în România. Ce arată ultimele date de la Ministerul Mediului. Ministerul Mediului din România a publicat noi date despre numărul urșilor care trăiesc în România. Raportul a ajuns la Comisia Europeană care verifică dacă specia este protejată așa cum trebuie și dacă habitatul natural este conservat. Iată ce arată noile date. 

Câți urși sunt în România

Pe teritoriul țării noastre trăiesc între 6.450 şi 7.200 de urși, conform datelor transmise de Ministerul Mediului. Aceștia trebuie să întocmească frecvent un raport pe carte să-l trimită oficialilor Comisiei Europene, deoarece aceștia verifică dacă specia este protejată cum trebuie și habitatul natural conservat.

Datele din acest raport arată că numai în județul Harghita trăiesc aproximativ 1.500-1.600 de urși, iar în județul Mureş ar fi circa 1.300. Specialiștii susțin că pe teritoriul României există prea multe astfel de exemplare, deoarece suprafața este de 69.000 de kilometri pătrați. Deși pare un teritoriu destul de suficient, oficialii susțin că nu este o întindere destul de mare pentru urși. Din acest motiv, animalele ies destul de des din păduri și ajung în gospodăriile oamenilor.

„Dacă habitatele din România nu suportă decât 20-30-40-50% din populație, va trebui să intervenim și să reglăm. Este clar, dacă nu vom interveni, vom avea o problemă. Nu putem doar să protejăm ursul, ci și omul. Ministerul Mediului asta își dorește, ca acest animal, care poate oricând să devină agresiv, să trăiască în coexistență cu omul. Cel mai probabil, dacă se va constata că numărul este foarte mare, vom interveni prin acordarea unor cote de vânătoare, așa cum se face și în alte țări”, a declarat Iulian Stana, secretar de stat la Ministerul Mediului, citat de b1.ro.

Ce arată ultimele date de la Ministerul Mediului

Oficialii Ministerului Mediului sunt îngrijorați din cauza numărului mare de urși care trăiesc pe teritoriul țării noastre, deoarece animalele ajung frecvent în zonele urbane și ar putea ataca oricând oamenii. Aceștia au în vedere echilibrarea numărului de urși la nivel de habitat.

„În anumite județe sunt taximetriști care hrănesc urși intenționat, pentru a duce turiștii străini acolo, pentru poze. Siguranța omului este prioritară. Și dacă vezi un urs la 200 de metri de tine, tot trebuie să-ți fie frică, pentru că poate atinge o viteză de 40-50 km/h”, a precizat oficialul de la Ministerul Mediului.

Conform studiilor efectuate, un urs are nevoie de o suprafață cuprinsă între 50 și 270 de km pătrați (5.000 – 27.000 ha), pentru a se dezvolta și a avea o viață optimă. Dacă ne luăm după aceste măsurători, țara noastră ar trebui să aibă în jur de 4.000 de urși. Astfel, vântătoarea acestor animale va deveni necesară în viitorul apropiat. Asociațiile de vânători spun că vânătoarea la un singur urs brun costă în jur de 4.000 și 15.000 euro.

O altă variantă pe care au încercat-o cei de la Ministerul Mediului a fost trimiterea acestor animale în alte țări din Uniunea Europeană.  Din păcate, nimeni nu a vrut să-i primească. Motivul? Oamenii mai circulă prin păduri și reprezentanții se tem pentru siguranța lor. coral