Autoritățile se pregătesc deja pentru următoarea etapă a campaniei de imunizare. Valeriu Gheorghiță a anunțat când ar putea începe vaccinarea copiilor împotriva Covid-19.

Când ar putea începe vaccinarea copiilor împotriva Covid-19

De la debutul pandemiei de SARS-CoV-2, școlile au devenit, în scurt timp, adevărate focare de infectare. După aproape un an în care cursurile s-au mutat, de mai multe ori, din sălile de clasă în online, autoritățile anunță când ar putea începe vaccinarea copiilor împotriva Covid-19. Duminică seară, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a dezvăluit că minorii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani ar putea primi serul din toamnă, în contextul în care Pfizer a solicitat autorizarea şi pentru această categorie de vârstă.

„Am văzut că compania Pfizer a depus deja la FDA datele pentru a obţine autorizare şi indicaţie pentru grupa de vârstă 12 – 15 ani ceea ce înseamnă că într-un interval de circa două luni este foarte probabil să avem această autorizare şi de la FDA şi cu siguranţă şi de la Agenţia Europeană a Medicamentului aşa încât cred că din toamnă, din trimestrul al treilea, am putea să avem această indicaţie şi să şi facem acest tip de vaccinare”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, duminică seară, la Digi 24.

Ce condiții sunt necesare pentru renunțarea la obligativitatea măștii de protecție

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a explicat, recent, care sunt condițiile renunțării la masca de protecție. Valeriu Gheorghiță a declarat că autoritățile vor începe să se gândească la „beneficii” abia după ce în jur de 35 de procente din populație vor avea ambele doze de vaccin făcute. Cât despre momentul în care vom scăpa de mască, propunerea ar putea fi făcută după ce se depășește pragul de 10 milioane de români imunizați. Până atunci, însă, o soluție de compromis ar putea veni tocmai din Statele Unite ale Americii.

„De la peste 35% persoane vaccinate cu două doze am putea să ne gândim la beneficii, dar trebuie să ne uităm la mai mulți indicatori. Eu cred că la masca de protecție se va renunța ultima oară. Adică după ce avem peste 10 milioane de persoane vaccinate. Iar când o sa avem peste 5 milioane de persoane vaccinate, îi voi propune premierului Cîțu ce se întâmplă acum în SUA: în grupurile mici, vaccinate, să nu se mai poarte masca”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Cu alte cuvinte, momentul în care țara noastră va depăși pragul de zece milioane de persoane imunizate, va fi cel în care vom putea îndrăzni să ne gândim la renunțarea purtării măștii de protecție. Cu toate astea, Gheorghiță a ținut să precizeze că aceasta ar trebui să devină o măsură de protecție personală folosită în fiecare sezon rece.

„Masca de protecție ne protejază nu doar față de infecția cu SARS-COV-2, ci pentru toate celelalte infecții care se transmit pe cale respiratorie. Cred că este o măsură de protecție personală pe care trebuie să o avem în vedere de acum înainte, în fiecare sezon rece. Când vorbim de viroze, când vorbim de sezon de gripă trebuie să folosim acest mijloc de protecție personală și de protecție a celor din jurul nostru”, a conchis acesta.

coral