Ministrul Sănătății a anunțat când vom scăpa de o parte dintre restricțiile impuse populației cu scopul de a limita răspândirea virusului. Se pare că primăvara vine cu schimbări importante pentru români, cu așteptatele relaxări care să ne aducă mai aproape de normalitate.

Ce a anunțat Ministrul Sănătății despre relaxările din România

Profesorul Alexandru Rafila, cel care ne reprezintă țara la Organizația Mondială a Sănătății vine cu vești bune pentru români. Ministrul Sănătății a anunțat că am puteam scăpa de o parte dintre restricții chiar la începutul primăverii.

El estimează că vârful valului 5 va fi în intervalul 10-15 februarie, după care numărul cazurilor de infectare cu temutul virus va scădea semnificativ. Acestea sunt vești foarte bune pentru români care așteaptă cu nerăbdare revenirea la normalitate.

Ei bine, șansele să scăpăm de câteva dintre restricții sunt mari, însă probabil va fi vorba despre relaxări care țin de mobilitate. Măsurile de relaxare vor fi luate gradual, iar masca de protecție rămâne ultima măsură la care vom renunța.

Cred că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive. Și lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare, nu de la o săptămână la alta. Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm. Măsurile de relaxare vor fi luate gradual, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

Rafila a spus că în valul 5 există probleme legate de transmisibilitate care afectează medicii sau pacienții care sunt spitalizați pentru alte boli, și se infectează în timpul intrenării.

Cum rămâne cu certificatul verde

În ceea ce privește obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, Ministrul Sănătății a declarat recent că o lege în acest sens nu mai reprezintă o urgență pentru că până la implementarea ei numărul cazurilor de infectare va scădea din nou, ori Rafila speră ca până la final de februarie să ieșim din valul 5.

Citește și: Marcel Ciolacu despre legea certificatului verde. “Este tardivă!” Ce urmează să se întâmple

Un alt anunț important vizează certificatul verde în general. Rafila a anunțat că la 1 februarie expiră certificatul verde pentru românii care și-au făcut a doua doză în urmă cu peste nouă luni și care nu au doza booster. Este o directivă de la Uniunea Europeană și toate statele membre trebuie să se conformeze. coral