O veste pe cât de proastă pe atât de uzuală pentru români, constă în faptul că se scumpește carnea chiar înainte de Paște. Potrivit tuturor producătorilor de carne, prețul acestui aliment are deja un preț crescut, care ar putea înregistra o creștere și mai mare.

Carnea se scumpește înainte de Paște

Vestea proastă a scumpirii cărnii stă pe buzele tuturor românilor acum. Producătorii de carne au anunțat că la poarta fermei, prețul este de 5,5 – 6 lei pe kilogram, însă acest preț are mari șanse ca în viitorul apropiat să cunoască o creștere și mai mare, lucru care îngrijorează foarte mulți români, având în vedere veniturile reduse care le-ar putea aduce o masă de Paște fără carne.

Până în acest moment, prețul pe kilogram este mai scăzut cu 20% față de anul trecut, însă această situație nu poate dura prea mult. Acest anunț a fost făcut de către președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România, Ioan Ladoși. Liderul Asociației a afirmat că în preajma sărbătorilor pascale, prețul cărnii ar putea cunoaște o creștere semnificativă. Această scumpire ar putea veni chiar înainte de Paște.

“Prețul cărnii de porc a ajuns la poarta fermei la 5,5- 6 lei în acest moment. Prețul este cu 20% sub cel de anul trecut. Este greu de prezis dacă se va modifica prețul cărnii în preajma sărbătorilor. Există o tendință de creștere cu 1-2 zile înainte de Paște. În perioada postului scade consumul de carne, iar în săptămâna premergătoare Paștelui este posibilă modificarea prețului pe baza creșterii cererii”, a declarat Ladoși.

Intermediarii sunt cei care decid prețul

În acest moment, prețul de la raft în magazine este de 19 lei pe kilogramul de carne de porc. Acest preț este aproape de 4 ori mai mare decât prețul afișat la poarta fermelor. Un alt lucru care trebuie menționat, este faptul că intermediarii sunt cei care decid prețul, nu producătorul. Acest lucru se întâmplă și în cazul fructelor și legumelor, nu doar în cazul cărnii.

Președintele Asociației, Ladoși a mai afirmat că anul trecut, au fost sacrificați aproximativ 3,7 milioane de porci, ceea ce arată o cifră în scădere cu 12 procente față de anul 2019, atunci când 4,2 milioane de porci au plecat spre abatoare. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc joi, faptul că Ministerul Agriculturii a alocat 700.000 de lei pentru ajutorul de minimis în scopul susținerii crescătorilor de porci din rasele Bazna și Mangalița.

Președintele APCR consideră că legat de această inițiativă, orice ajutor destinat sectorului în cauză este bienvenit. Acesta a mai adăugat că totuși crescătorii de porci din aceste două rase sunt extrem de puțini, reprezentând doar 0,01%.

coral